Αυτές είναι οι παραλίες με τσούχτρες στην Ελλάδα (χάρτης)

Αυτές είναι οι παραλίες με τσούχτρες στην Ελλάδα (χάρτης)

Οργάνωση παρουσιάζει σε χάρτη τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τσούχτρες τη φετινή χρονιά

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας» παρακολουθεί και καταγράφει τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν εντοπιστεί τσούχτρες.

Με τη βοήθεια πολιτών, η οργάνωση έχει δημιουργήσει χάρτη που εμφανίζει τις παραλίες της Ελλάδας που έχουν βρεθεί τσούχτρες όλους τους μήνες του 2019.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Πλέον έχει δημιουργηθεί και σχετική σελίδα στο Facebook με το όνομα «Μέδουσες και Τσούχτρες στην Ελλάδα» όπου πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας παίρνουν τις καταγραφές, τις αναγνωρίζουν, τις περνούν σε βάση δεδομένων και τέλος κάνουν τη σχετική χαρτογράφηση.

Όπως τονίζεται, τα δεδομένα είναι ανοιχτά και ελεύθερα για χρήση, ενώ η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη για όποιον τη ζητήσει.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας λειτουργεί στη βάση της «επιστήμης του πολίτη» (citizen science), όπως σημειώνεται.


Τα διάφορα είδη τσούχτρας

Στην ιστοσελίδα που διατηρεί η οργάνωση, παρουσιάζονται αναλυτικά οι μέδουσες στις θάλασσες της Ελλάδας, δηλαδή τα 17 γνωστά είδη, τα χαρακτηριστικά του κάθε είδους και φυσικά ο βαθμός επικινδυνότητας που μπορεί να είναι «τελείως ακίνδυνο», «ήπιο τσίμπημα» και «δυνατό τσίμπημα».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε θανατηφόρες μέδουσες.

Σύμφωνα με την οργάνωσή, πληθυσμιακή έξαρση σε τσούχτρες εντοπίζεται πιο συχνά σε κλειστούς κόλπους όπως είναι ο Κορινθιακός και ο Σαρωνικός.

Πρώτες βοήθειες και αντιμετώπιση για τσούχτρες και μέδουσες

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εκτός των άλλων, δίνει και ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση των μεδουσών, καθώς και τις πρώτες βοήθειες μετά από τσίμπημα από τσούχτρα:

  • Για τσιμπήματα από συγκεκριμένο είδος μέδουσας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξίδι. Διαφορετικά, εάν δεν είναι υπάρχει ξίδι, μπορεί να τοποθετηθεί νερό της θάλασσας.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φρέσκο νερό διότι η «αλλαγή της ωσμωτικής τονικότητας μπορεί να απελευθερώσει επιπλέον δηλητήριο», όπως σημειώνεται. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται ο κνησμός, η χρήση οινοπνεύματος ή αμμωνίας.
  • Η αφαίρεση των πλοκαμιών πρέπει να γίνεται με ειδικά γάντια. Μετά την αφαίρεση, μπορεί να τοποθετηθεί ξυρίσματος και με την άκρη ενός μαχαιριού, με ένα ξυράφι να αφαιρεθούν όλα τα εναπομείναντα κνιδοκύτταρα.
  • Για να μειωθεί ο κνησμός, μπορούν να χορηγηθούν αντιισταμινικές ουσίες. Εναλλακτικά για την απομάκρυνση του δηλητηρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οδοντόκρεμα με σόδα και πάγος.
  • Το τσίμπημα από τσούχτρα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αλλεργικά άτομα. Για τον λόγο αυτό τα  αλλεργικά άτομα , θα πρέπει να βγουν αμέσως έξω από το νερό. Συνίσταται, επίσης, να έχουν πάντα μαζί τους ένεση αδρεναλίνης ή κορτιζόνης, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του γιατρού.

Σχετικά Άρθρα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μυστηριώδης ασθένεια «θερίζει» τους ατμιστές
Lifestyle / Υγεία

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Μυστηριώδης ασθένεια «θερίζει» τους ατμιστές

Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές μετά την καταγραφή περίπου 100 περιπτώσεων μιας μυστηριώδους ασθένειας που προσβάλει τους πνεύμονες.

Μικρά μυστικά για τους φακούς επαφής
Lifestyle / Υγεία

Μικρά μυστικά για τους φακούς επαφής

Είναι ένα άριστο διορθωτικό μέσο το οποίο, εάν εφαρμοστεί σωστά, σας εγγυάται καλύτερη όραση από αυτήν που έχετε με τα γυαλιά σας.

Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα στην Αττική
Lifestyle / Υγεία

Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα στην Αττική

Θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα

9 κανόνες για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερίνη
Lifestyle / Υγεία

9 κανόνες για να αυξήσετε την «καλή» χοληστερίνη

Αρκούν κάποιες μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες για να αυξήσετε τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης

Άνδρας: Τι αλλάζει στο σώμα και πως πρέπει να γυμνάζεστε μετά τα 40
Lifestyle / Υγεία

Άνδρας: Τι αλλάζει στο σώμα και πως πρέπει να γυμνάζεστε μετά τα 40

Από μια ηλικία και πάνω, οι άνδρες αρχίζουν να αποκτούν προβλήματα αυτοπεποίθησης

Stretching για αρχάριους
Lifestyle / Υγεία

Stretching για αρχάριους

Αν αισθάνεστε τους μυς σας δύσκαμπτους και σκληρούς τότε σίγουρα χρειάζεστε stretching

Δημοφιλή Άρθρα