Κορονοϊός: Τα οφέλη της διατροφής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρα

Κορονοϊός: Τα οφέλη της διατροφής που προτείνει ο Σωτήρης Τσιόδρα

Τι ισχύει τελικά για την μεσογειακή διατροφή;

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού διαρκώς μεγαλώνει όλοι σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας για να είναι έτοιμος για τη μάχη με τον αόρατο εχθρό.

Την περίοδο της καραντίνας ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

Σίγουρα η παραπάνω οδηγία δεν προκαλεί εντύπωση. Ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνωρίζει τη διατροφή ως πρωταρχικό παράγοντα στην πρόσληψη ασθενειών και πιο συγκεκριμένα ως καθοριστικό μέσο για την προστασία από τις λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού.

Αν ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στη μεσογειακή διατροφή θα παρατηρήσουμε πως αποτελεί ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση ελαιόλαδου, υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους), μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (κυρίως κρασιού), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γιαουρτιού, τυριών, πουλερικών και αυγών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δη επεξεργασμένου.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής την καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις αυτές ιδιότητές της συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής, η οποία οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού.

Με τον τρόπο αυτό, η μεσογειακή διατροφή πιθανόν συμβάλει στην ενίσχυση το ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία ενάντια στον Covid-19. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αποδεδειγμένα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη αλλά και της υπέρτασης που αποτελούν υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν πως η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και ασπίδα προστασίας για την υγεία.

Δημοφιλή Άρθρα