Σπιτική Λαγάνα: Εύκολη, γρήγορη, τραγανή, πεντανόστιμη

Σπιτική Λαγάνα: Εύκολη, γρήγορη, τραγανή, πεντανόστιμη

Όλα τα μυστικά για να μυρίσει ο χώρος σας σπιτική λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά Συνταγής

1 φακελάκι μαγιά ξερή (ή 1 κύβο 25 γραμ. νωπή)

300 ml νερό χλιαρό (προσοχή όχι καυτό)

100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

600 γραμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί

1 κ.σ. αλάτι

1-2 γερές πρέζες ζάχαρη

100 γραμ. σουσάμι

Εκτέλεση

Για την πιο εύκολη και νόστιμη λαγάνα, διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, με λίγη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.

Κρατάμε 3 κ.σ. από το συνολικό λάδι στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση, ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό (χλιαρό, προσοχή όχι καυτό) και το υπόλοιπο λάδι.

Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη για τη λαγάνα στον πάγκο.

Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.

Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα. Την βγάζουμε στον πάγκο. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη ζυμώνοντάς τη για λίγο. Την κόβουμε σε 2 ή 3 ίσα μέρη.

Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα, σε λαδωμένο ταψί. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.

Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30′ έως 45′ να φουσκώσουν και πάλι.

Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω ή τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια με βελόνα πλεξίματος ή άλλο μυτερό σουβλί. Δυνατό τρύπημα να φτάνει μέχρι κάτω στο ταψί η βελόνα.

Ετοιμάζουμε και τις 3 λαγάνες με τον ίδιο τρόπο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα για 30 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τις λαγάνες με λίγο νερό για να γυαλίσουν.

Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, καυτές όπως είναι τις αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα να τραβήξουν την υγρασία τους για να παραμείνουν τραγανές.

Πηγή: argiro.gr

Σχετικά Άρθρα

Καφές το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο
Lifestyle / Γαστρονομία

Καφές το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο

Είναι η καφεΐνη η μόνη διαφορά που έχει ο ντεκαφεϊνέ από τον κανονικό καφέ;

Σπονδή: παρουσιάζει έναν καινούργιο θεσμό, το Spondi Hommage
Lifestyle / Γαστρονομία

Σπονδή: παρουσιάζει έναν καινούργιο θεσμό, το Spondi Hommage

Πρόκειται για ένα θεματικό μενού σε ειδική τιμή που θα περιλαμβάνει εμβληματικά πιάτα από το παρελθόν

Φτιάξτε εύκολα σπιτικό γύρο χοιρινό
Lifestyle / Γαστρονομία

Φτιάξτε εύκολα σπιτικό γύρο χοιρινό

Αν αποφεύγετε τον χοιρινό γύρο γιατί σας φαίνεται ανθυγιεινός, αυτή η συνταγή θα τον επαναφέρει στο μενού σας

Chilangos, το νέο μεξικάνικο του Χολαργού
Lifestyle / Γαστρονομία

Chilangos, το νέο μεξικάνικο του Χολαργού

Μία νέα μεξικάνικη taqueria- tequileria, με εξαιρετικό φαγητό και άφθονη τεκίλα

Το θρυλικό Privilege επιστρέφει στην Αθήνα
Lifestyle / Γαστρονομία

Το θρυλικό Privilege επιστρέφει στην Αθήνα

Το Privilege, το θρυλικό club των 90’s ανοίγει ξανά στο Γκάζι