Η ιστορία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Η ιστορία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Ο πρώτος Έλληνας «Masterchef» γεννήθηκε το 1878 στη Σίφνο

Αγάπησε τη μαγειρική και την κουζίνα όσο κανείς, ενώ για την εποχή του ήταν αρκετά βήματα μπροστά με τους πειραματισμούς και τις τεχνικές του. Άλλαξε ριζικά τον τρόπο που η ελληνίδα νοικοκυρά έβλεπε την κουζίνα, ενώ εκσυγχρόνισε την ελληνική κουζίνα διανθίζοντάς την με διεθνείς πινελιές.

Ο «εθνικός» μάγειρας της χώρας μας έχει ταυτίσει το όνομά του με την ελληνική γαστρονομία, εκδίδοντας το πρώτο περιοδικό μαγειρικής που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 1910.

Ο οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που έφερε το όνομα «Τσελεμεντές» και συνέγραψε το 1926 αποτέλεσε «βίβλο» για κάθε σπιτικό, μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ελλήνων, μυώντας τους στα μυστικά της καλής κουζίνας. Εκτός από τις συνταγές, το βιβλίο περιείχε διάφορες χρηστικές συμβουλές τόσο για τις νέες, όσο και για τις παλιές νοικοκυρές.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών το οποίο κατάφερε, έκτοτε, κάθε αντίστοιχο βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής να αποκαλείται «τσελεμεντές».

Είναι ο άνθρωπος που μύησε τις Ελληνίδες νοικοκυρές στα μυστικά της γαλλικής κουζίνας, καθώς εισήγαγε στην γαστρονομική κουλτούρα της Ελλάδας τους όρους μπεσαμέλ, σαντιγί, μπουγιαμπέσα, καναπεδάκια, ζελέ κ.α.

Οι επιρροές, ωστόσο, στη μαγειρική του έφεραν έντονα στοιχεία και από την κουζίνα των Η.Π.Α., όπου πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια. Εκεί, μάλιστα, πραγματοποίησε και τις σπουδές του στη μαγειρική, την ζαχαροπλαστική και τη διατροφολογία, γνωρίζοντας και άλλες κουζίνες του κόσμου και χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες που μέχρι πρότινος δεν είχε ξανασυναντήσει.

Η ιστορία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Η επιρροή του στην ελληνική γαστρονομία

Έχοντας ταξιδέψει και μαθητεύσει σε διάφορες χώρες του κόσμου όπως Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και Η.Π.Α. και ερχόμενος σε επαφή με ποικίλες κουζίνες αυτό που κατάφερε ο Νικόλαος Τσελεμεντές ήταν να εμπλουτίσει την ελληνική κουζίνα με διεθνείς πινελιές.

Γαλλικές, ασιατικές, δυτικοευρωπαϊκές, μεξικάνικες ακόμη και αφρικανικές επιρροές διαμορφώνουν αυτό που αργότερα κάποιοι χαρακτήρισαν ως «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα».

Ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο, στις μαγειρικές του δίνεται και στην αρχαία ελληνική παράδοση, καθώς ήταν μελετητής των διατροφικών συνηθειών των αρχαίων Ελλήνων. Έτσι, κατάφερε να αναβιώσει παραδοσιακές γεύσεις και  παλιές διατροφικές συνήθειες, ενώ δεν παρέλειπε να δίνει στις δημιουργίες του ποιητικά ονόματα εμπνευσμένα από την αρχαία Ελλάδα.

Η ιστορία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Η πρώτη του επαφή με την κουζίνα

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1878 στο χωριό Εξάμπελα στο πανέμορφο νησί της Σίφνου, ενώ μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Αν και αρχικά δούλεψε ως υπάλληλος γραφείου σε συμβολαιογραφείο, ταυτόχρονα πειραματιζόταν με τη μαγειρική καθώς εργαζόταν στο εστιατόριο του θείου του «Ακταίον»  στο Νέο Φάληρο.

Οι πρώτες σπουδές του στη μαγειρική πραγματοποιούνται στη Βιέννη για ένα χρόνο. Με την επιστροφή του στην πρωτεύουσα εργάστηκε ως σεφ σε διάφορες πρεσβείες, ενώ το 1910 εξέδωσε το πρώτο περιοδικό μαγειρικής με την ονομασία «Οδηγός Μαγειρικής».

Το 1920 έφυγε για την Αμερική, όπου έκανε τις ανώτερες σπουδές του στο κομμάτι της μαγειρικής, της ζαχαροπλαστικής και της διαιτολογίας και εργάστηκε σε κάποια από τα πιο ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία της εποχής.

Μετά από το 12χρονης διάρκειας ταξίδι του, επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα το 1932 και ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής, ενώ έκανε πραγματικότητα και το μεγάλο του όνειρο: εξέδωσε τον κόκκινο χαρακτηριστικό βιβλίο με τα χρυσά γράμματα που φιγουράρει σε όλες τις βιβλιοθήκες όλων των νοικοκυρών που σέβονται τον εαυτό τους και την ελληνική γαστρονομία.  Τότε, φυσικά, δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα από τα ελληνικά «best sellers» όλων των εποχών.

Πέθανε στις 2 Μαρτίου το 1958, με τον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά να του αφιερώνει μια υμνητική επιφυλλίδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Τσελεμεντές με την επιβλητική του πραγματεία, έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό».

Η ιστορία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Οι πολέμιοι της μαγειρικής του

Αν και υπήρξε ο εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας και παρά την μεγάλη αναγνώριση που έχαιρε από το κοινό, και κυρίως το γυναικείο, ο Τσελεμεντές με την μαγειρική και τις επιρροές του κατάφερε να δημιουργήσει και πολέμιους των πεποιθήσεών του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν για «νοθεία» της ελληνικής κουζίνας με ευρωπαϊκά στοιχεία, αλλά και όσοι υποστήριζαν ότι οι προτεινόμενες τεχνικές είναι πιο βαριές και ανθυγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για παράδειγμα, μπορεί η αντικατάσταση του ελαιολάδου από το βούτυρο να έκανε πιο ενδιαφέροντα και πλούσια σε γεύση τα φαγητά, ωστόσο δεν πρόσφερε καμία ευεργετική και διατροφική αξία.

Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες λίτρα αληθινής σοκολάτας ρέουν από ύψος εννέα μέτρων
Lifestyle / Γαστρονομία

Χιλιάδες λίτρα αληθινής σοκολάτας ρέουν από ύψος εννέα μέτρων

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο συντριβάνι σοκολάτας στον κόσμο

Σπιτική Λαγάνα: Εύκολη, γρήγορη, τραγανή, πεντανόστιμη
Lifestyle / Γαστρονομία

Σπιτική Λαγάνα: Εύκολη, γρήγορη, τραγανή, πεντανόστιμη

Όλα τα μυστικά για να μυρίσει ο χώρος σας σπιτική λαγάνα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καφές το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο
Lifestyle / Γαστρονομία

Καφές το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο

Είναι η καφεΐνη η μόνη διαφορά που έχει ο ντεκαφεϊνέ από τον κανονικό καφέ;

Σπονδή: παρουσιάζει έναν καινούργιο θεσμό, το Spondi Hommage
Lifestyle / Γαστρονομία

Σπονδή: παρουσιάζει έναν καινούργιο θεσμό, το Spondi Hommage

Πρόκειται για ένα θεματικό μενού σε ειδική τιμή που θα περιλαμβάνει εμβληματικά πιάτα από το παρελθόν

Φτιάξτε εύκολα σπιτικό γύρο χοιρινό
Lifestyle / Γαστρονομία

Φτιάξτε εύκολα σπιτικό γύρο χοιρινό

Αν αποφεύγετε τον χοιρινό γύρο γιατί σας φαίνεται ανθυγιεινός, αυτή η συνταγή θα τον επαναφέρει στο μενού σας

Chilangos, το νέο μεξικάνικο του Χολαργού
Lifestyle / Γαστρονομία

Chilangos, το νέο μεξικάνικο του Χολαργού

Μία νέα μεξικάνικη taqueria- tequileria, με εξαιρετικό φαγητό και άφθονη τεκίλα

Πρόσφατα Άρθρα