Φανουρόπιτα: Η πιο εύκολη συνταγή

Φανουρόπιτα: Η πιο εύκολη συνταγή

Πως να φτιάξετε μια πεντανόστιμη φανουρόπιτα στις 27 Αυγούστου

Στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9!

Η συνταγή που σας δίνουμε είναι η παραδοσιακή Μικρασιάτικη συνταγή με 9 υλικά

Υλικά

1 κούπα σπορέλαιο

3 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού σόδα

1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο

1/2 κούπα σταφίδα ξανθή

1/2 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο

3/4 κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει όσο περισσότερο γίνεται η ζάχαρη. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το πορτοκάλι που έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε χρησιμοποιούμε μίξερ)

Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλα, το καρύδι και τη σταφίδα Ανακατεύουμε με αναδευτήρα ή με κουτάλι το μείγμα.

Σε λαδωμένο ταψάκι νούμερο 28 απλώνουμε το μείγμα.

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο(ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα) για 40-60 λεπτά.

Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

Αγιος Φανούριος: Ο Αγιος που φανερώνει πράγματα και η φανουρόπιτα 

Πάνω κάτω την ίδια φανουρόπιτα κάνει και ο Άκης Πετρετζίκης. Δείτε το παρακάτω βίντεο από το Kitchen Lab :

Σχετικά Άρθρα

Γαρίδες με ρύζι και παρμεζάνα
Lifestyle / Γαστρονομία

Γαρίδες με ρύζι και παρμεζάνα

Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να απολαύσετε αυτό το πεντανόστιμο πιάτο

To Mirazur καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο
Lifestyle / Γαστρονομία

To Mirazur καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο

Το γαλλικό εστιατόριο του Ιταλοαργεντινού σεφ Μάουρο Κολαγκρέκο στο Μεντόν της Κυανής Ακτής ανακηρύχθηκε σήμερα καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

5 απίθανες εναλλακτικές για το αγαπημένο μας Mojito
Lifestyle / Γαστρονομία

5 απίθανες εναλλακτικές για το αγαπημένο μας Mojito

Το κλασικό mojito «κάνει θραύση» στις προτιμήσεις των ξενύχτηδων το καλοκαιράκι. Τι θα λέγατε όμως, αν δοκιμάζαμε και μερικές παραλλαγές του, εξίσου νόστιμες και δροσιστικές;

Πώς να φτιάξετε το τέλειο Mojito
Lifestyle / Γαστρονομία

Πώς να φτιάξετε το τέλειο Mojito

Η ιστορία του mojito και η τέλεια εκτέλεση

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα