Joker : Η ακατάλληλη ταινία, οι έφοδοι της αστυνομίας

Joker : Η ακατάλληλη ταινία, οι έφοδοι της αστυνομίας

Η ταινία Joker έχει προκαλέσει θύελλα μετά την επέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας

Σάλος έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η επέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας για να διαπιστωθεί αν παρακολουθούν ανήλικοι την ταινία Joker, η οποία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για άτομα κάτω των 18 ετών.

Η υπόθεση πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με τους χρήστες των social media να μπαίνουν αμέσως σε ένα πόλεμο χωρίς νικητή και χαμένο.

Η αλήθεια είναι ότι δύο υπάλληλοι του υπουργείο Πολιτισμού και μέλη της Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής αξιολόγησης καταλληλότητας κινηματογραφικών έργων, μετά από επώνυμη καταγγελία έκαναν έλεγχο σε κινηματογράφους στους οποίους προβαλλόταν η ταινία Joker.

Ο Γενικός Διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου ανέφερε ότι ανταγωνιστική εταιρεία διανομής τηλεφώνησε προσωπικά σε μία από τις δύο κυρίες και έκανε την συγκεκριμένη καταγγελία.

Οι δύο υπάλληλοι ενημέρωσαν τον εισαγγελέα και στη συνέχεια την αστυνομία με αποτέλεσμα δυνάμεις καταστολής να εισέλθουν στις αίθουσες και να πραγματοποιήσουν ελέγχους στους θεατές για να διαπιστώσουν την παρουσία ανηλίκων.

Όσοι ανήλικοι βρέθηκαν παραδόθηκαν στους γονείς τους και σε όσους από αυτούς συνοδεύονταν από κάποιο κηδεμόνα πήραν τα στοιχεία τους και τους έγιναν συγκεκριμένες συστάσεις.

Το πρωτοφανές περιστατικό προκάλεσα θύελλα αντιδράσεων στο πολιτικό σύστημα αλλά και στην κοινωνία μιας και ο νόμος 3905/2010 τον οποίο επικαλέστηκαν οι δύο κυρίες τροποποιήθηκε το 2014 αλλά χωρίς να αλλάξει το επίμαχο άρθρο 37.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει: «Απαγορεύεται η παρακολούθηση ακατάλληλων ταινιών σε ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη από την κατάταξη της ταινίας ηλικία».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι έχει προκηρύξει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν οι δύο υπάλληλοι είχαν ενημερώσει την προϊσταμένη τους –ως όφειλαν- Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Αλεξομανωλάκη είναι συγγενής του πρώην υπουργού Πολιτισμού επί ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Στρατή.

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την αστυνομία δύο γυναίκες από το εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι και από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους και ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία Joker που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε πως και στις δύο περιπτώσεις έγιναν τηλεφωνικές καταγγελίες από διαφορετικές γυναίκες οι οποίες δήλωσαν ότι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι εν λόγω γυναίκες βρίσκονταν στο σημείο και κατηύθυναν τους αστυνομικούς των τοπικών τμημάτων που πήγαν, για να ελέγξουν την καταγγελία. Έτσι εντόπισαν τα παιδιά τα οποία και παρέδωσαν στους γονείς τους.

Τι υποστηρίζουν οι δύο υπάλληλοι

 Οι δύο υπάλληλοι του υπουργείο και μέλη της Επιτροπής επικαλέστηκαν την ιδιότητα τους και υποστηρίζουν ότι ενήργησαν βάση των αρμοδιοτήτων τους.

 Την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους, επικαλέστηκαν στους αστυνομικούς που κάλεσαν για να απομακρύνουν τους ανήλικους από την ταινία «Τζόκερ», οι δύο γυναίκες χτες και προχτές, από κινηματογράφους στην Κυψέλη και στο Μαρούσι.

Όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε εισαγγελέας, ο οποίες έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.

Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Στην περίπτωση του εμπορικού κέντρου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής έχουν δελτίο ελεύθερης εισόδου για όλους τους κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν αν εφαρμόζεται ο νόμος.

Από το νομικό πλαίσιο δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιες ακριβώς είναι οι αρμοδιότητες τους και τι περιλαμβάνει ο έλεγχος που μπορούν να κάνουν.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, η Λίνα Μενδώνη εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που τήρησε.

Συγκεκριμένα είπε: «Η προσπάθεια που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση να χειριστεί το θέμα πολιτικά είναι ατυχης. Είχε περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε γιατί τα δελτία είσοδο υπογράφτηκαν το 2016 από την κυρία Βλαζάκη».


Σχετικά Άρθρα

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Σον Κόνερι
Ψυχαγωγία / Σινεμά-Θέατρο

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Σον Κόνερι

Είχε γεννηθεί στις 25 Αυγούστου 1930 στη Σκωτία

«Έφυγε» ο Κώστας Βουτσάς
Ψυχαγωγία / Σινεμά-Θέατρο

«Έφυγε» ο Κώστας Βουτσάς

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς.

Γιάννης Μπέζος: Βραδινή έξοδος στο θέατρο στην πρεμιέρα της συζύγου του
Ψυχαγωγία / Σινεμά-Θέατρο

Γιάννης Μπέζος: Βραδινή έξοδος στο θέατρο στην πρεμιέρα της συζύγου του

To βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης, «Αέρας» στο Θέατρο Ιλίσια.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα