Τα τεχνολογικά trends του 2019

Τα τεχνολογικά trends του 2019

Κάθε χρονιά έρχεται με τις δικές της τεχνολογικές τάσεις που σταδιακά καθιερώνονται. Για παράδειγμα, πέρυσι είδαμε ολοένα και περισσότερα smartphones να υιοθετούν αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος ενώ καθιερώνονται σταδιακά και οι οθόνες με λεπτότερα περιθώρια, οι λεγόμενες bezel-less. Ας δούμε ποιες είναι οι τεχνολογικές τάσεις που αναμένονται το 2019.


Τεχνητή Νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να καταστεί mainstream. Πολλοί μπορεί όταν ακούνε τεχνητή νοημοσύνη να έχουν στο μυαλό τους σενάρια τύπου «Εξολοθρευτής» και "Westworld", αλλά προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη ήδη έχει αρχίσει να βρίσκεται τριγύρω μας σε πιο απλές περιστάσεις.

Η βασική της χρήση αυτή τη στιγμή είναι αναλύοντας δεδομένα να μπορεί να προβλέψει το επόμενο βήμα. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην παροχή εξατομικευμένων προτάσεων ή στα αυτόνομα οχήματα (στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς μετέπειτα).

Εκτός από την καθημερινότητα, η τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύεται και σε άλλους κλάδους. Για παράδειγμα μεσιτικές εταιρείες στο εξωτερικό χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνουν κατοικίες που θα ενδιέφεραν τον αγοραστή / ενοικιαστή, ενώ στην ιατρική η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για να σαρώσει εκατομμύρια δεδομένα και να βρει χρήσιμους συσχετισμούς, οι οποίοι μπορεί να καταλήξουν σε θεραπείες.

Ταυτόχρονα, τα smartphones έχουν ξεκινήσει να παρέχουν περισσότερες λειτουργίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, την πρόταση συγκεκριμένων εφαρμογών όταν ο χρήστης ασχολείται με μια συγκεκριμένη διεργασία, την αυτόματη μετάφραση εικόνων (για παράδειγμα ενός μενού που βρίσκεται σε μια γλώσσα που δεν γνωρίζει) και την καλύτερη λήψη φωτογραφιών.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να γίνει πιο mainstream το 2018 και να ενταχθεί περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Ολοένα και περισσότερες συσκευές θα έρχονται με το κατάλληλο software και hardware για την υποστήριξή της.Wearables

Οι φορετές συσκευές (ή wearables) δεν είναι καινούριες και η αλήθεια είναι ότι έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και κάποια χρόνια, χρησιμοποιούμενες κυρίως από τους λάτρεις των σπορ. Όμως, το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει το έτος που θα διαδοθούν και σε χρήστες που δεν είναι φανατικοί οπαδοί της τεχνολογίας.

Οι wearable συσκευές που το 2018 θα διεισδύσουν περαιτέρω στη ζωή μας είναι τα έξυπνα ρολόγια (smartwatch), οι οθόνες head-mounted, οι wearable κάμερες (τύπου GoPro), τα ακουστικά Bluetooth, τα activity trackers και τα σπορ ρολόγια. Τα παραπάνω αναμένει η εταιρεία ερευνών Gartner, ενώ κάποιοι σε αυτά προσθέτουν και τα έξυπνα γυαλιά (όπως ήταν τα Google Glasses).

Για το 2018, η υγεία θα αποτελέσει προτεραιότητα για τους κατασκευαστές, τους προγραμματιστές εφαρμογών και τους προμηθευτές αισθητήρων. Όσον αφορά στις παραπάνω συσκευές, πολύ πιθανό κάποια στιγμή (όχι όμως μέσα στο έτος) να δούμε να γίνεται «ένωση» των smartwatches και των activity trackers σε μία συσκευή, καθώς πλέον στο μόνο που διαφέρουν είναι στο μέγεθος της οθόνης.


Internet of Things

Το Internet of Things, το λεγόμενο διαδίκτυο των πραγμάτων θα δει μεγαλύτερη διείσδυση τη χρονιά που διανύουμε. Σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data αναμένεται να ξεκινήσει μια εκρηκτική διείσδυση τόσο σε καθημερινές συσκευές όσο και στο χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με την Gartner, μέχρι το 2020, 20 δισεκατομμύρια περίπου «things» θα είναι συνδεδεμένα στο Internet. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το καταναλωτικό IoT θα έχει σημαντική επίπτωση στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος υπολογίζεται ότι θα έχει ο τομέας του λιανικού εμπορίου, ο τομέας της υγείας και ο τομέας της βιομηχανικής και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη θα έχει μια συσκευή μέτρησης, η οποία θα συνδέεται με το smartphone του, το οποίο θα στέλνει τις πληροφορίες στον γιατρό του.

Επιπλέον, αναμένεται να δούμε όλο και πιο πολλές οικιακές συσκευές να έρχονται με δυνατότητα σύνδεσης με το smartphone, το οποίο μαζί με το tablet θα αποτελέσει τον κύριο τρόπο ελέγχου των συσκευών που συνδέονται στο IoT. Την ίδια στιγμή, και οι ίδιοι οι κατασκευαστές θα δημιουργούν smartphones τα οποία θα μπορούν να κάνουν τη χρήση ευκολότερη και ταχύτερη. Αυξημένη διείσδυση θα επιδείξουν και τα ηχεία καθώς και οι ψηφιακοί βοηθοί τύπου Alexa, Bisby κλπ, οι οποίοι θα ελέγχουν καλύτερα τις συσκευές.

Προηγμένη Ρομποτική

Μια άλλη τάση που αναμένεται να διευρυνθεί το 2018 είναι η χρήση των συστημάτων προηγμένης ρομποτικής, αλλά όχι μόνο σε βιομηχανικό επίπεδο. Όπως και να έχει όμως, τη μεγαλύτερη αλλαγή θα παρατηρήσουν εργαζόμενοι, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν ρομποτικά συστήματα να τους βοηθήσουν με διάφορες εργασίες. Για παράδειγμα, σε σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετήσουν τα αντικείμενα στα ράφια.

Έκδηλες είναι οι ανησυχίες, τουλάχιστον σε άλλες χώρες, ότι τα ρομπότ σταδιακά θα αντικαταστήσουν τους εργαζομένους. Όπως έχει η κατάσταση όμως, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος της ρομποτικής είναι σημαντική, δεν είναι ακόμη τόσο προηγμένη ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τους ανθρώπους εργαζομένους, τουλάχιστον το 2018. Μπορεί όμως να βελτιώσει την εργασία τους.

Σε γενικότερο πλαίσιο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 2018 θ' αποτελέσει το κρίσιμο σημείο για την ευρεία υιοθέτηση. Θα είναι ένα έτος όπου οι εταιρείες θα αρχίσουν να μελετούν περισσότερο την καινοτομία και το μέλλον.


Πηγή: Κblog


Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα