Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα megapixels από τα smartphones

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα megapixels από τα smartphones

Πως η τεχνητή νοημοσύνη και οι πολλαπλοί φακοί θα βοηθήσουν σε αυτό

Πριν από λίγο καιρό, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Samsung, στην κυριολεξία πανηγύριζαν για τον αριθμό των megapixel που κατάφερναν να στριμώξουν στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε να κάνουν ευκρινέστερες τις φωτογραφίες.

Σήμερα όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων μετέβαλλαν το ενδιαφέρον τους προς τους αλγορίθμους, την τεχνητή νοημοσύνη και τους ειδικούς αισθητήρες που συνεργάζονται προκειμένου να κάνουν τις φωτογραφίες μας ακόμα πιο εντυπωσιακές.

Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό;
Ότι τα κινητά μας «καταβάλλουν» μεγάλη προσπάθεια για να εξωραΐσουν τις φωτογραφίες μας, με την ελάχιστη δυνατή ανάμειξη του χρήστη.

Πρόσφατα, η Google παρουσίασε τις τελευταίες της προσπάθειες να καταστήσει ακόμα πιο έξυπνες τις φωτογραφικές μηχανές των έξυπνων κινητών της. Αποκάλυψε το Pixel 4 και Pixel 4XL, δύο καινούργιες εκδοχές του δημοφιλούς της κινητού τηλεφώνου, το οποίο κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές διαστάσεις οθόνης.

Αν και οι συσκευές περιλαμβάνουν και νέα χαρακτηριστικά (hardware), όπως έναν παραπάνω φωτογραφικό φακό και έναν υπέρυθρο σαρωτή προσώπου για το ξεκλείδωμα της συσκευής, η Google επέλεξε να προβάλει, κυρίως, τη χρήση της λεγόμενης «υπολογιστικής φωτογραφίας» που αυτομάτως επεξεργάζεται τις λήψεις ώστε να αποκτήσουν πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Μεταξύ των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του Pixel 4, παραδείγματος χάρη, είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού και των αστεριών. Προσθέτοντας έναν παραπάνω φακό, η Google ενίσχυσε ένα χαρακτηριστικό του λογισμικού, το Super Res Zoom, που επιτρέπει στους χρήστες να ζουμάρουν εικόνες, χωρίς, ωστόσο, να απολέσουν πολλές λεπτομέρειες. 

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

Νυχτερινή όραση

Πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός εισήγαγε τη Night Vision (Νυχτερινή όραση), που κάνει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, να εμφανίζονται σαν να τραβήχτηκαν, χωρίς φλας, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σήμερα, με το Pixel 4, η Google εφαρμόζει μία παρόμοια τεχνική για τις φωτογραφίες του έναστρου νυχτερινού ουρανού.

Στις αστρονομικές φωτογραφίες, η κάμερα αναγνωρίζει πότε ο ουρανός είναι εξαιρετικά σκοτεινός και λαμβάνει διαδοχικά μία σειρά φωτογραφιών, με πολύ μακριά έκθεση, προκειμένου να αιχμαλωτίσει περισσότερο φως. Έτσι, τώρα η φωτογραφική μηχανή του κινητού μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν οι μεγάλες και ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές με τους τεράστιους φακούς.

Αλλά και η Apple, τον περασμένο μήνα κατέδειξε τη σημασία της «υπολογιστικής φωτογραφίας» κατά την παρουσίαση των τριών νέων μοντέλων iPhone. Eνα χαρακτηριστικό τους, το Deep Fusion, το οποίο μένει ακόμα να κυκλοφορήσει, θα επεξεργάζεται τις φωτογραφίες με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια.

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

Σίγουρα, η υπολογιστική φωτογραφία είναι ένας τομέας έρευνας της επιστήμης των υπολογιστών. Ο δρ Νιγκ, καθηγητής στο Μπέρκλεϊ, που διδάσκει το γνωσιακό αντικείμενο, επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι φοιτητές του ερευνούν νέες τεχνικές, όπως είναι η εφαρμογή των χαρακτηριστικών πορτρέτου σε βίντεο. Ας υποθέσουμε ότι δύο άνθρωποι μαγνητοσκοπούνται τη στιγμή που συζητούν, και αυτός που τραβάει το βίντεο θέλει η φωτογραφική του μηχανή να εστιάζει σε αυτόν που μιλάει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Μία κοινή βιντεοκάμερα δεν γνωρίζει πώς ακριβώς να το επιτύχει αυτό, αφού δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Ωστόσο, στην υπολογιστική φωτογραφία, μία κάμερα μπορεί να καταγράψει ολόκληρο το βίντεο, να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να καθορίσει ποιος άνθρωπος μιλάει και να εφαρμόσει την αυτόματη εστίαση, ακόμα και όταν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Το βίντεο που τελικά θα παρακολουθήσει ο θεατής θα μεταβάλει την αυτόματη εστίασή του ανάμεσα στους δύο συνομιλητές, καθώς αυτοί θα λαμβάνουν διαδοχικά τον λόγο.

«Ολα αυτά είναι παραδείγματα των εξαιρετικών δυνατοτήτων που είναι εντελώς καινούργιες και γεννιούνται μέσα από την έρευνα, η οποία μπορεί να μεταβάλει εντελώς τις αντιλήψεις σχετικά με το τι είναι εφικτό».

Mία απλή εφαρμογή της υπολογιστικής φωτογραφίας είναι η δυνατότητα λήψης ψηφιακών πανοραμικών φωτογραφιών

Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

Τα πορτρέτα

Tι, άραγε, μπορούμε να περιμένουμε από την εφαρμογή της υπολογιστικής φωτογραφίας στα κινητά τηλέφωνα, εκτός από ομορφότερα «κλικ» του ουράνιου κόσμου; Πριν από δύο χρόνια, το Pixel 2 κατάφερε να φωτογραφίζει πορτρέτα με έναν μόνο φακό. Η μέθοδος βασιζόταν κυρίως στη μηχανική εκμάθηση.

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανέλυαν εκατομμύρια φωτογραφίες προκειμένου να αναγνωρίσουν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια το Pixel προέβλεπε ποια σημεία της φωτογραφίας έπρεπε να παραμείνουν ευκρινή και ποια θα μπορούσαν να θαμπώσουν, δημιουργώντας το τέλειο πορτρέτο.

Σήμερα η Google ισχυρίζεται ότι βελτίωσε την ικανότητα λήψης πορτρέτων στο Pixel 4. Ενας δεύτερος φακός επιτρέπει στην κάμερα να αιχμαλωτίσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βάθος πεδίου, καθιστώντας εφικτή τη φωτογράφιση πορτρέτων ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις.

Επίσης, η κάμερα του ενισχύει το Super Res Zoom, και το καθιστά ακριβώς όμοιο με έναν φακό ζουμ σε μία συμβατική φωτογραφική μηχανή. Έτσι η κάμερα εκμεταλλεύεται, τόσο το λογισμικό όσο και τον οπτικό φακό, και μπορεί να ζουμάρει πολύ κοντά χωρίς να χάσει τις λεπτομέρειες.

Πηγη: kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα

4 Μύθοι για τις μοντέρνες μπαταρίες Ιόντων Λιθίου
Τεχνολογία / Συσκευές

4 Μύθοι για τις μοντέρνες μπαταρίες Ιόντων Λιθίου

Τι κατάλοιπα έχει αφήσει η εποχή των παλαιών μπαταριών Νικελίου

Το PlayStation 5 θα έχει πλήρη συμβατότητα με όλους του τίτλους των PS1, PS2, PS3 και PS4
Τεχνολογία / Συσκευές

Το PlayStation 5 θα έχει πλήρη συμβατότητα με όλους του τίτλους των PS1, PS2, PS3 και PS4

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Sony θα επιδιώξει να καταφέρει το απόλυτο

OnePlus: Δημοσίευσε το πρώτο exxperimental report από το R&D κέντρο της Samsung Display στην Κορέα
Τεχνολογία / Συσκευές

OnePlus: Δημοσίευσε το πρώτο exxperimental report από το R&D κέντρο της Samsung Display στην Κορέα

Επιβεβαιώνεται ότι το υψηλό refresh rate των 90Hz, προσφέρει σημαντικά πιο ομαλή εμπειρία θέασης

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα τις νέες σειρές επεξεργαστών Xeon W και Core X
Τεχνολογία / Συσκευές

Η Intel ανακοίνωσε επίσημα τις νέες σειρές επεξεργαστών Xeon W και Core X

Οι νέες σειρές επεξεργαστών έρχονται με σημαντικά χαμηλότερες τιμές

Δημοφιλή Άρθρα