Ευρωπαϊκή τεχνολογία προσφέρει καθαρότερο νερό σε αφρικανικές πόλεις (video)

Ευρωπαϊκή τεχνολογία προσφέρει καθαρότερο νερό σε αφρικανικές πόλεις (video)

Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε το νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση σε απομονωμένες περιοχές της Αφρικής με βιώσιμο και οικονομικά προσιτό τρόπο;


Μοζαμβίκη

Ευρωπαϊκή τεχνολογία προσφέρει καθαρότερο νερό σε αφρικανικές πόλεις (video)

Αφρικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες συνεργάζονται για να βρουν απαντήσεις σ' αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Πιστεύουν ότι μια λύση μπορεί να είναι μια μικρή μονάδα επεξεργασίας νερού που έχει εγκατασταθεί πρόσφατα στη νότια Μοζαμβίκη.

Η Μοζαμβίκη είναι μία από τις 16 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής που ανήκουν στην Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής. Περίπου το 40% του πληθυσμού αυτής της Ένωσης δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Δηλαδή 130 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Ρεσάνο Γκαρσία, αυτή η μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής καταδεικνύει τη σημασία, αλλά και το επείγον της συγκεκριμένης κατάστασης.

«Στο Ρεσάνο Γκαρσία, ζουν σήμερα 14.000 άνθρωποι. Δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Γι' αυτό πηγαίνουν στο ποτάμι. Αλλά το νερό του ποταμιού δεν περνά από καμιά επεξεργασία. Οπότε όταν το φέρνουν στα σπίτια, προκαλεί διάρροιες και άλλες ασθένειες που μεταφέρονται με το νερό» αναφέρει ο Σιλβέστε Μάριο Τρίφκο, τεχνικός διευθυντής της μονάδας επεξεργασίας νερού της πόλης.

Το μολυσμένο νερό μπορεί πραγματικά να μεταδώσει αρκετές ασθένειες όπως χολέρα, δυσεντερία, τύφο, πολιομυελίτιδα. Το πιο σύνηθες όμως είναι οι διάρροιες. Το Κέντρο Υγείας της περιοχής περιθάλπει περίπου 500 ασθενείς κάθε μέρα. Περίπου το 10% από αυτούς υποφέρουν από διάρροιες.

«Μία από τις αιτίες της διάρροιας και των ασθενειών που συνδέονται με αυτήν είναι η ποιότητα του νερού. Είναι σαφές ότι όσο καθαρότερο είναι το νερό στο οποίο έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βελτίωση της υγείας όλου του πληθυσμού» εξηγεί ο Αμπντούλ Ραφαέλ Σέγκα, διευθυντής του Κέντρου Υγείας του Ρεσάνο Γκαρσία.

Το να προσφέρει καθαρό νερό είναι ο στόχος αυτής της πιλοτικής μονάδας που είναι τοποθετημένη στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου επεξεργασίας νερού της πόλης.

Η μονάδα έχει σχεδιαστεί για να εξουδετερώνει επιβλαβείς ρυπογόνες ουσίες, όπως φυτοφάρμακα και να αδρανοποιεί μικρόβια και άλλους παθογόνους παράγοντες. Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία που ονομάζεται ηλεκτροχημική οξείδωση και δημιουργεί όζον μέσα στο μολυσμένο νερό. Το όζον λειτουργεί ως μέσο καθαρισμού:

«Ο σταθμός μπορεί να επεξεργαστεί το νερό μέσα από πολύ διαφορετικές διαδικασίες: πήξη, μετάγγιση, διαχωρισμό, καθώς και μέσα από διαφορετικές φάσεις φιλτραρίσματος. Το σύστημα δημιουργεί όζον στο νερό. Το όζον είναι χαρακτηριστικό της καλής ποιότητας του νερού. Στην ουσία καθαρίζει το νερό. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να καθαρίσει περίπου το 80-90% των παθογόνων και ρυπαρών συστατικών που υπάρχουν στο νερό» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός Αμίρο Αμπντούλα Μαρτίνς της Salomon LDA.

Νότια Αφρική

Ευρωπαϊκή τεχνολογία προσφέρει καθαρότερο νερό σε αφρικανικές πόλεις (video)

40 χιλιόμετρα νότια του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική, ερευνητές εγκατέστησαν πριν λίγο καιρό μια μεγαλύτερη πιλοτική μονάδα παρόμοιας τεχνολογίας. Το σύστημα φιλτράρει και καθαρίζει το νερό από το μολυσμένο ποτάμι, που βρίσκεται δίπλα.

Και οι δύο αυτές μονάδες είναι μέρος του ευρωπαϊκού ερευνητικού πρότζεκτ safe water africa που αποσκοπεί να προσφέρει καθαρό και ασφαλές νερό στους επαρχιακούς και περιαστικούς πληθυσμούς της Αφρικής, με αποτελεσματικό και οικονομικά προσιτό τρόπο.

«Η μέγιστη δυνατότητα είναι 1.300 λίτρα νερού την ώρα. Συνολικά λοιπόν προσπαθούμε να καθαρίσουμε τουλάχιστον 10.000 λίτρα νερού την ημέρα, που να είναι πόσιμο, μη βλαβερό για την υγεία και θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για οικιακή χρήση αλλά και για άρδευση» τονίζει ο Ζακίντ Ενγκρόμπο, ειδικός σε θέματα νερού στο Πολυτεχνείο Τσουγουάνε.

Το σύστημα καθαρισμού βασίζεται σε έναν ειδικό τύπο μεταλλικών ηλεκτροδίων. Όταν φιλτράρεται, το βρώμικο νερό έρχεται σε επαφή με αυτά τα ηλεκτρόδια. Όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, τα ηλεκτρόδια δημιουργούν όζον: «Από το οξυγόνο στο νερό, θα προστεθεί ένα ακόμη άτομο οξυγόνου, άρα θα έχουμε O3. Αυτό είναι το όζον, που παράγεται από το νερό και τον ηλεκτρισμό. Μετά αυτό αντιδρά με το νερό για να σκοτώσει τους μικροοργανισμούς, τους παθογόνους παράγοντες με αποτέλεσμα να γίνεται καθαρότερο» υπογραμμίζει η Εμπάλι Ντούλι, επιστήμονας του νερού στο Πολυτεχνείο Τσουγουάνε.

Οι επιστήμονες θέλουν κάθε σταθμός να είναι αυτόνομος και να κατασκευάζεται από εξαρτήματα που φτιάχνονται στην Αφρική και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον: «Αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιούμε καθόλου χημικά στην διαδικασία καθαρισμού. Ο λόγος είναι ότι μπορούμε να τα βρούμε δύσκολα, ειδικά αν βρισκόμαστε σε επαρχιακές περιοχές, όπου η πρόσβαση σε χημικές ουσίες είναι πολύ περιορισμένη» αναφέρει ο Μαρκ Ντέιβιντ Γουντς, μηχανολόγος μηχανικός.

Αυτή η ερευνητική προσπάθεια γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων, μέσα από μια κοινή προσέγγιση μεταξύ ευρωπαίων και τοπικών ερευνητών.

Πηγή: euronews.com

Σχετικά Άρθρα

BBC: Κι εμείς «την πατήσαμε» με την Ελένη Αντωνιάδου
Τεχνολογία / Επιστήμες

BBC: Κι εμείς «την πατήσαμε» με την Ελένη Αντωνιάδου

Στην πραγματικότητα παρακολούθησε ένα σεμινάριο και φωτογραφήθηκε σε πολλά σημεία

Telegraph για την Αντωνιάδου: Δεν εργάστηκε ποτέ στη NASA
Τεχνολογία / Επιστήμες

Telegraph για την Αντωνιάδου: Δεν εργάστηκε ποτέ στη NASA

Θέμα στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph έγινε η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου

Ποιος ήταν ο Hans Christian Gram που τιμά η Google στο σημερινό της doodle
Τεχνολογία / Επιστήμες

Ποιος ήταν ο Hans Christian Gram που τιμά η Google στο σημερινό της doodle

Αφιερωμένο στον σπουδαίο Δανό μικροβιολόγο είναι το σημερινό doodle της Google

Φρεντ: το πλωτό ρομπότ που μπορεί να δώσει τη λύση για τα σκουπίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό (video)
Τεχνολογία / Επιστήμες

Φρεντ: το πλωτό ρομπότ που μπορεί να δώσει τη λύση για τα σκουπίδια στον Ειρηνικό Ωκεανό (video)

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, οι ωκεανοί του πλανήτη μας θα φιλοξενούν περισσότερα πλαστικά σκουπίδια απ′ ότι ψάρια

NASA: Αυτός είναι ο πλανήτης Δίας
Τεχνολογία / Επιστήμες

NASA: Αυτός είναι ο πλανήτης Δίας

Το τηλεσκόπιο Hubble τον απαθανάτισε ξανά

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα