Συγχώνευση Public – Media Markt

Συγχώνευση Public – Media Markt

Πώς αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών ο «γάμος» Public – Media Markt

Νέα δεδομένα στην αγορά των ηλεκτρονικών ειδών και των ηλεκτρικών συσκευών δημιουργούνται από τον επιχειρηματικό «γάμο» που συντελέστηκε μεταξύ του ομίλου Olympia Development, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και της Media Markt.

Οι προοπτικές για έναν κλάδο, ο οποίος το διάστημα 2009-2017 έχασε σωρευτικά το 6,5% της αξίας του, φαίνεται να είναι θετικές με την είσοδο νέων επιχειρηματικών σχημάτων στο χώρο. Ήδη από το 2017 η αγορά είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ το 2018, σύμφωνα με την Gfk, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών παρουσίασαν σημαντική αύξηση, της τάξης του 7,3%, φτάνοντας τα 497 εκατ. ευρώ έναντι 460 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Βρείτε μοναδικές προσφορές στο e-shop του PUBLIC

Την ανακοίνωση του Πλαισίου για είσοδο στην αγορά των λευκών ηλεκτρονικών ειδών και των έξυπνων συσκευών με μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ, διαδέχτηκε εκείνη της επισημοποίησης του deal Media Markt – Public, αναδιανέμοντας πλέον την πίτα σε τρεις βασικούς παίχτες μεταξύ των οποίων και ο Κωτσόβολος, που διατηρεί εδώ και χρόνια την πρωτοκαθεδρία.

Βρείτε μοναδικές προσφορές στο e-shop της MEDIA MARKT

Υπενθυμίζεται πως  ο Όμιλος Olympia, μέτοχος της εταιρείας Public σε Ελλάδα και Κύπρο και η Media-Saturn-Holding GmbH (MSH), μέτοχος της εταιρείας Media Markt Ελλάδας, προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, δυναμικής εταιρείας λιανικής πώλησης. Στη νέα αυτή δυναμική εταιρεία που θα δημιουργηθεί ο Όμιλος Olympia (μέτοχος της εταιρίας Public) θα ελέγχει το 75%, ο Όμιλος MediaMarktSaturn θα ελέγχει το 25% ενώ επικεφαλής του όλου εγχειρήματος θα είναι ο κ. Χρήστος Καλογεράκης, CEO των Public.

Ωστόσο το νέο σχήμα θα λάβει σάρκα και οστά μετά το πράσινο φως που θα δοθεί  από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο εκτιμάται χρονικά στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των δύο εταιρειών θα διατηρηθούν τόσο τα δίκτυα καταστημάτων όσο και τα δύο brands, λειτουργώντας απολύτως συμπληρωματικά, με 67 φυσικά και 3 ηλεκτρονικά καταστήματα σε δύο χώρες απευθυνόμενα σε μια ενοποιημένη βάση πελατών που αριθμεί περί τους 100 εκατ. επισκέπτες.

Κατ’ επέκταση, το νέο δίκτυο που θα δημιουργηθεί θα περιλαμβάνει διαφορετικά formats καταστημάτων, η επιφάνεια των οποίων ποικίλει από 100τ.μ. έως και 4.000τ.μ., και θα δίνει έμφαση στο ολοκληρωμένο πολυκαναλικό εμπόριο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλυσίδα Media Markt διατηρούσε στη χώρα μας μερίδιο της τάξης του 10%-12% μέσω του δικτύου 12 φυσικών καταστημάτων, αλλά και του e-shop της, με έναν κύκλο εργασιών κοντά στα 188 εκατ. ευρώ, γίνεται προφανές ότι ο όμιλος Olympia δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά θα χαράξει τη στρατηγική του έχοντας ένα έτοιμο «μερίδιο».

Σε ότι αφορά τα οικονομικά μεγέθη του Public, το 2018, η διοίκηση  πέτυχε ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 164% σε σχέση με το 2017, ενώ περιόρισε δραματικά τις ζημίες της στο 1 εκατ. ευρώ από 7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα, μέσα στο 2019 τρέχει επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της, καθώς και τη δημιουργία νέων σημείων πώλησης.

Πηγή: fortunegreece.com

Σχετικά Άρθρα

Πρόβλημα στα ATM της Πειραιώς
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Πρόβλημα στα ATM της Πειραιώς

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν όσοι θέλησαν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς το βράδυ της Παρασκευής.

Το αμερικανικό μεγα-δίκτυο CBS επανενώνεται με τη Viacom ως απάντηση στο… Netflix
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Το αμερικανικό μεγα-δίκτυο CBS επανενώνεται με τη Viacom ως απάντηση στο… Netflix

Άλλη μία συγχώνευση παραδοσιακών μέσων που στοχεύει στην αντιμετώπιση της απειλής των μέσων της Silicon Valley

Υπό έρευνα η Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό στη Ρωσία έπειτα από καταγγελία της Kaspersky
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Υπό έρευνα η Apple για αθέμιτο ανταγωνισμό στη Ρωσία έπειτα από καταγγελία της Kaspersky

Άλλη μια έρευνα ανοίγουν οι αρχές της Ρωσίας έπειτα από την επιτυχημένη δίωξη της Google για αθέμιτες πρακτικές.

Η Uber αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Η Uber αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία της

Η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με ζημίες ύψους 5,2 δισ. δολαρίων

Λουκέτο σε υπερπολυτελές μαγαζί της Πάρου για φοροδιαφυγή
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Λουκέτο σε υπερπολυτελές μαγαζί της Πάρου για φοροδιαφυγή

Κατά τη διάρκεια ελέγχου στο γνωστό κατάστημα διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις για 17 παραγγελίες

Δημοφιλή Άρθρα