Ο Ινδός συνέταιρος της Zara χτίζει τη δική του, φθηνότερη αυτοκρατορία

Ο Ινδός συνέταιρος της Zara χτίζει τη δική του, φθηνότερη αυτοκρατορία

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τον όμιλο Inditex SA αλλά και το μέλλον της μόδας στην Ασία;

Ο βραχίονάς της στη λιανική, Trent Ltd., έχει τελειοποιήσει την τοπική αλυσίδα εφοδιασμού του ώστε να παραδίδει «εξαιρετικά γρήγορη μόδα», η οποία μπορεί να φέρει στους πελάτες το στυλ των επιδείξεων μόδας σε μόλις 12 ημέρες, το ίδιο συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα που έχει μετατρέψει την Inditex σε μια αυτοκρατορία 90 δισ. δολαρίων. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της Zara, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης ενδυμάτων στον κόσμο, είναι γνωστή για την αστραπιαία ταχύτητα παρουσίασης προϊόντων και το ότι μεταφέρει νέα σχέδια για ρούχα από τον καμβά στα ράφια των καταστημάτων της μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η Trent σχεδιάζει τώρα να ανοίγει 40 καταστήματα της ναυαρχίδας της, Westside, κάθε χρόνο και εκατοντάδες από τα μαζικά της καταστήματα Zudio, όπου τίποτα δεν κοστίζει περισσότερο από 15 δολάρια, σε όλη την Ινδία, δήλωσε ο πρόεδρος Noel Tata σε συνέντευξη στη Μουμπάι. Το κοινό στο οποίο στοχεύει; Ένας καταναλωτικός πληθυσμός που προσφάτως ενδιαφέρεται για τις τάσεις και είναι παγκοσμιοποιημένος, αλλά του οποίου το χαμηλό μέσο εισόδημα σημαίνει ότι τα ρούχα της ίδιας της Zara εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό άπιαστα.

«Η μεσαία τάξη αναπτύσσεται, τα εισοδήματα έχουν αυξηθεί, οι Ινδοί ταξιδεύουν περισσότερο και έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν», δήλωσε ο Tata. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει αυτήν την ικανότητα και αυτό το μοντέλο που λειτουργεί τόσο καλά, είναι καιρός να αναπτυχθούμε γρηγορότερα».

Η Trent, κομμάτι της πολυεθνικής Tata των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ελπίζει ότι η γρήγορη και δυναμική αλυσίδα εφοδιασμού της θα την βοηθήσει να γίνει πανταχού παρούσα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, όπως είναι η Zara στη Δύση. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό τόσο από τα τοπικά καταστήματα, όσο και από τους γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου για να το κάνει.

Μηνιαία σπριντ

Η συνολική δαπάνη των νοικοκυριών της Ινδίας θα τετραπλασιαστεί από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τώρα σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, καθιστώντας την ως την τρίτη μεγαλύτερη αγορά καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Ιανουάριο.

Η «αίσθηση της μόδας» του πληθυσμού έχει εξελιχθεί, ειδικά τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, λόγω της διείσδυσης των smartphones και του Internet, δήλωσε ο Abhijeet Kundu, αναλυτής της Antique Stock Broking Ltd. «Κάθε καταναλωτής θέλει να φορέσει την τελευταία λέξη της μόδας. Ακόμη και αν ο καταναλωτής προέρχεται από μια μικρότερη πόλη, θα προσπαθήσει να ντυθεί σαν σταρ του σινεμά».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Trent κάνει sprints μία φορά το μήνα: μετατρέποντας μια τάση που εντοπίζει στο Instagram ή σε μια ξένη πασαρέλα σε μια περιορισμένη διανομή σε επιλεγμένα καταστήματα σε 12 ημέρες. Εάν το προϊόν τα πάει καλά, πηγαίνει σε μια πλήρη διανομή, η οποία συνήθως χρειάζεται 60 ημέρες για να πάει από τα σκίτσα του σχεδιαστή στα ράφια των καταστημάτων.

Όλο και περισσότερο, η εταιρεία διαπιστώνει ότι μπορεί να μειώσει τον χρόνο σε 40 ημέρες, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα εμπνευσμένα από τη Zara, όπως το να κρατά η ίδια στοκ υφασμάτων, δήλωσε ο Tata.

Μόνο «buy»

Ενώ η ινδική συνείδηση γύρω από τη μόδα έχει αυξηθεί, η αγοραστική της δύναμη δεν έχει ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό. Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ινδικών νοικοκυριών είχε ετήσια εισοδήματα ύψους 8.500 δολαρίων ή περισσότερο το 2018, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αφήνοντας brands όπως η Zara ή η H & M μακριά από την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Οι χαμηλότερες τιμές της Trent είναι πιο ταιριαστές. «Η πρόταση αξίας που προσφέρουμε είναι πολύ ισχυρότερη από τις διεθνείς μάρκες», δήλωσε ο Tata.

Η Trent προσλαμβάνει εργαζόμενους που μπορούν να εντοπίσουν τις επόμενες τάσεις και εισάγει 300 νέα στυλ στα καταστήματα της κάθε εβδομάδα, δήλωσε ο Kundu. Ξοδεύει κατά 65% περισσότερα για το προσωπικό ανά τετραγωνικό πόδι συγκριτικά με τους Ινδούς ανταγωνιστές της.

Και οι 11 αναλυτές που παρακολουθούν τη μετοχή της Trent δίνουν σύσταση buy. Η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 13% φέτος, ενώ συγκρίσιμες αλυσίδες λιανικής πώλησης μόδας της Ινδίας όπως η Aditya Birla Fashion & Retail Ltd και η Shoppers Stop Ltd. είτε έχουν μείνει στάσιμες είτε έχουν υποχωρήσει.

Αυτό έρχεται μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια ετήσιας κερδοφορίας, κατά τα οποία η μετοχή της Trent ενισχύθηκε κατά 143%, έναντι 31% του δείκτη S & P Sensex. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της εταιρείας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2014.

Χαοτικές πόλεις

Ωστόσο, η φιλοδοξία της Trent να γίνει σαν τη Zara θα παρεμποδιστεί από τις προκλήσεις της Ινδίας. Έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εύρεση χώρου για νέα καταστήματα, επειδή οι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι είναι σπάνιοι στις χαοτικές, πολυπληθείς πόλεις της Ινδίας. Πέρυσι, η Trent δεν πέτυχε τον στόχο της να ανοίξει 100 νέα καταστήματα Zudio λόγω έλλειψης βιώσιμων επιλογών ακινήτων, δήλωσε ο Tata.

Θα πρέπει επίσης να ανταγωνιστεί με ντόπιους αντιπάλους που προσφέρουν ένα παρόμοιο μείγμα δυτικών ενδυμάτων και ethnic ινδικού στυλ σε ακόμα φθηνότερες τιμές.

Η Trent θεωρεί ως κύριο πλεονέκτημά της έναντι αυτών των ανταγωνιστών την έμφασή της στις τάσεις. Για το σκοπό αυτό, προσπαθεί να κάνει την γρήγορη αλυσίδα εφοδιασμού της ακόμα πιο γρήγορη, είπε η Tata.

«Μας κάνει να ανταποκρινόμαστε περισσότερο σε αυτό που αναζητά ο συγκεκριμένος πελάτης», δήλωσε ο Tata. «Μελετώντας τις πωλήσεις μας και επειδή δεν διαθέτουμε μακρά αλυσίδα εφοδιασμού, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις τάσεις πολύ πιο γρήγορα».

Σχετικά Άρθρα

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Διενεργήθηκε έλεγχος σε τρία νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops)

Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna έναντι της Pfizer
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna έναντι της Pfizer

Μια κομβικής σημασίας παράμετρος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Δημοφιλή Άρθρα