Γιώργος Νίκας: Το σκάνδαλο των ΗΠΑ

Γιώργος Νίκας: Το σκάνδαλο των ΗΠΑ

Το σκάνδαλο insider trading στις ΗΠΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Έλληνας επιχειρηματίας, Γιώργος Νίκας στις ΗΠΑ. Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης προχωρά σε συλλήψεις και απαγγέλλει συνεχώς κατηγορίες. Ήδη ο Τηλέμαχος Λαβίδας έχει συλληφθεί από την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι αρχές πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα ο οποίος αναζητείται αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg, ο 54χρονος Γιώργος Νίκας κατηγορείται για εσωτερική πληροφόρηση. Την Τρίτη ο Τηλέμαχος Λαβίδας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Συνολικά οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε έξι άτομα για εσωτερική πληροφόρηση και από την οποία αποκόμισαν κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν εναντίον του Joseph El-Khouri, 52 ετών, χρηματιστή ο οποίος ζει στο Λονδίνο και το Μονακό. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη στο Λονδίνο την Δευτέρα και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του. Το Bloomberg είχε ήδη αναφέρει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες και εναντίον του τραπεζίτη και συμβούλου επενδύσεων της Goldman Sachs, Bryan Cohen, ο οποίος κατηγορείται ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες σε χρηματιστή στην Ελβετία. Ο Cohen και ο Λαβίδας συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη. Ο Cohen αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 750.000 δολαρίων.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 25 χρόνια.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επίσης ο 35χρονος Benjamin Taylor και η 32χρονη Darina Windsor η οποίοι έδιναν εμπιστευτικές πληροφορίες σε 22 εταιρείες!

Η διαδρομή του Γιώργου Νίκα

Ηταν κάπου στο 1989 όταν ο Γιώργος Νίκας, έχοντας σπουδάσει οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σε ηλικία μόλις 24 ετών, ανέλαβε το πρότζεκτ της εισαγωγής στην Ελλάδα της αλυσίδας fast food Wendy’s, η οποία παρέμεινε στη χώρα για δέκα χρόνια. 

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ο πατέρας του, Παναγιώτης Νίκας, «βαρώνος» της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, ήθελε τον γιο του να ασχοληθεί πιο έντονα με τα αλλαντικά, με συνέπεια να ρίξει «αυλαία», δέκα χρόνια μετά, στο επιτυχημένο πρότζεκτ των Wendy’s. 

Μεταξύ άλλων, σημαντικών δραστηριοτήτων, ο Γιώργος Νίκας ήταν ο άνθρωπος που ποντάρισε στα παγωτά Haagen Dazs, φέρνοντάς τα στην Ελλάδα. Ο Νίκας ανέπτυξε τα δυο brand, Wendy’s και Haagen Dazs, σε πάνω από 50 τοποθεσίες στη χώρα, σε διάστημα μόλις 5 ετών. 

Ο Γιώργος Νίκας φέρεται ότι προσπαθούσε να πείσει τον πατέρα του να πουλήσουν την αλλαντοβιομηχανία, δίχως όμως να εισακουστεί. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2003, η οικογένεια Νίκα εκχώρησε 10,1 εκατ. ονομαστικές μετοχές (το 49,92%) στην GCI Food Enterprises Limited.  Μετά από αυτή τη συναλλαγή, ο Παναγιώτης Νίκας θα έμενε με ένα ποσοστό λίγο πάνω του 1% στην εταιρεία που ίδρυσε, ΠΓ ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ. 

Ο Παναγιώτης Νίκας φέρεται ότι παραδέχθηκε, τότε, σε συνεργάτες του πως η απόφαση να μην ακολουθήσει τη συμβουλή του υιού του τού στοίχισε περί τα 150 εκατ. ευρώ

Το 2007 ο Γιώργος Νίκας κάνει ένα ακόμη τολμηρό βήμα ιδρύοντας τον Ομιλο ΜΕΓΑ ΓΥΡΟΣ, ανοίγοντας εργοστάσια στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία, που με τη σειρά της πέρασε στον έλεγχο της Global Finance, ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τον μεγαλύτερο παραγωγό κρέατος στη Μεσόγειο», καθώς έφτασε να εξάγει περί τους 35 τόνους σουβλάκια και άλλα προϊόντα κρέατος. 

Ηταν η κατάλληλη στιγμή για ένα ακόμη άνοιγμα του Γιώργου Νίκα. Δυο χρόνια μετά, το 2009, ξεκίνησε να επεξεργάζεται την ιδέα της GRK Fresh, μια εταιρεία που είχε πάλι το κρέας -και το σουβλάκι- στο επίκεντρο, με μια ευρύτερη άποψη της ελληνικής κουζίνας. 

Το 2012 η νέα αλυσίδα εστιατορίων του Γιώργου Νίκα ήταν πραγματικότητα. Τα GRK Fresh, που προσέφεραν από σουβλάκια, μέχρι μουσακά, σπανακόπιτες και μπακλαβά, έφτασαν να έχουν τρία καταστήματα στη Νέα Υόρκη, δυο στην Ουάσινγκτον, δυο στο Ντουμπάι και δυο στη Ντόχα. 


Σχετικά Άρθρα

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Απάτη τύπου carousel από καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Διενεργήθηκε έλεγχος σε τρία νομικά πρόσωπα τα οποία πωλούσαν εμπορεύματα μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops)

Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna έναντι της Pfizer
Οικονομία / Επιχειρήσεις

Το σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna έναντι της Pfizer

Μια κομβικής σημασίας παράμετρος, που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Δημοφιλή Άρθρα