Ακατάπαυστο το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Ακατάπαυστο το ράλι των ελληνικών ομολόγων

Σε νέο ιστορικό χαμηλό βρέθηκαν για μία ακόμη συνεδρίαση οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων

Σε ένα γενικότερο ευνοϊκό περιβάλλον στην ευρωπεριφέρεια, όπως ακριβώς έδειξε η αθρόα προσέλευση των επενδυτών στις ομολογιακές εκδόσεις Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. 

 Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου διολίσθησε έως το χαμηλό του 2,66%, για να σταθεροποιηθεί στο 2,69%, με το spread να αποκλιμακώνεται περαιτέρω στις 293 μονάδες βάσης, αφού στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατάφερε να διαπεράσει πτωτικά το ψυχολογικό φράγμα των 300 μονάδων βάσης. Στο πενταετές με λήξη το 2024, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,53%, ενώ στο επταετές με λήξη το 2025 η απόδοση βρέθηκε στο 1,89%. Μικρή ωστόσο η μεταβολή στον κοντινότερο τίτλο με λήξη το 2022, όπου η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,24%. Αξιοσημείωτος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε χθες στα 61 εκατ.ευρώ. 

 Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, οι εκδόσεις ομολόγων από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία προσείλκυσαν ισχυρή επενδυτική ζήτηση, παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσέφεραν. Η Ιταλία κατέβαλε την πιο φθηνή απόδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη του έτους στις εκδόσεις επταετών και 15ετών ομολόγων της, με τις εκδόσεις της να ευνοούνται ιδιαίτερα από την ήπια στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά στη νομισματική πολιτική της, αλλά και από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να αποφύγουν μία άμεση ρήξη ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι η Ιταλία θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο για εφέτος και το επόμενο έτος, εάν θέλει να αποφύγει τη διαδικασία πειθαρχικών μέτρων για το διογκούμενο χρέος της. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν φάνηκε να πτοούνται από τις ανησυχίες για το ιταλικό χρέος, με τη ζήτηση για το 20ετές ομόλογο που εξέδωσε την Τετάρτη να ξεπερνά τα 23,5 δισ. ευρώ. 

 Η Ισπανία άντλησε 6 δισ. ευρώ μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης 10ετούς ομολόγου με απόδοση 0,629% και με τη ζήτηση να φθάνει τα 27,5 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία άντλησε 1,25 δισ. ευρώ από εκδόσεις 10ετών και 15ετών ομολόγων με την απόδοση σε ιστορικό χαμηλό. Η απόδοση στην έκδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 0,639%, χαμηλότερα από το 1,059% στην προηγούμενη δημοπρασία του Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία εκδίδει 10ετές με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%. 

 Την ίδια στιγμή, οι ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καθώς και για την έκβαση του εμπορικού πολέμου κράτησαν τις αποδόσεις σε χαμηλά πολλών ετών ή κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά τους. Σε αυτό συνέβαλε και η έκρυθμη κατάσταση στον κόλπο του Ομάν, όπου δύο δεξαμενόπλοια δέχθηκαν επίθεση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώθηκε στο -0,24%, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού στο 0,11%. 

Σχετικά Άρθρα

Στο -74,3% η αεροπορική κίνηση του 7μήνου 2020, έναντι του αντίστοιχου του 2019
Οικονομία / Ελλάδα

Στο -74,3% η αεροπορική κίνηση του 7μήνου 2020, έναντι του αντίστοιχου του 2019

Η αεροπορική, ταξιδιωτική κίνηση έχει περιοριστεί στα 9 εκατ. επιβάτες και στις 115.402 πτήσεις.

Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή, πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς τα λεφτά
Οικονομία / Ελλάδα

Επίδομα 800 ευρώ: Σήμερα η πληρωμή, πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς τα λεφτά

Το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενουν πληρώνεται σήμερα Μεγάλη Τετάρτη

Καθαρή Δευτέρα 2020: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν
Οικονομία / Ελλάδα

Καθαρή Δευτέρα 2020: Πώς θα αμειφθούν όσοι εργαστούν

Με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους σχετικά με την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

Τράπεζες: Συναλλαγές στα γκισέ, μόνο πάνω από 400 ευρώ
Οικονομία / Ελλάδα

Τράπεζες: Συναλλαγές στα γκισέ, μόνο πάνω από 400 ευρώ

Κλείνουν σταδιακά οι τράπεζες τα γκισέ για τους πελάτες λιανικής

Δημοφιλή Άρθρα