Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττει τις γειτονικές της χώρες

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττει τις γειτονικές της χώρες

Σε ρυθμούς επιβράδυνσης βυθίζονται όσες ασιατικές οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα

Η κινεζική οικονομία έχει υποχωρήσει στη δίνη του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 28 χρόνων, και ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) εξαπλώνει τον αντίκτυπο της εμπορικής διαμάχης σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι εξαγωγές της Ινδονησίας στην Κίνα, στον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, υποχώρησαν κατά 11% το 2018, σύμφωνα με την Deutsche Welle. Οι εξαγωγές από Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ιαπωνία επίσης μειώθηκαν σημαντικά. Ακόμη και στη Βόρεια Κορέα, της οποίας μοναδικός στρατιωτικός σύμμαχος είναι η Κίνα, καταγράφηκε το 2018 η μεγαλύτερη επιβράδυνση από τον λιμό της δεκαετίας του 1990, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Οι εξαγωγές της στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, υποχώρησαν κατά 50% πέρυσι.

Ορισμένες ασιατικές οικονομίες έχουν πλέον χτίσει ισχυρές σχέσεις με την Κίνα και είναι δύσκολο να αποδεσμευτούν. Πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η δημιουργία εμπορικών σχέσεων με την Κίνα αποτελούσε προτεραιότητα. Οι ίδιες χώρες επωφελήθηκαν όταν το Πεκίνο διοχέτευσε 586 δισ. δολάρια στην οικονομία, στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης. «Σήμερα, πολλές ασιατικές οικονομίες είναι πλέον περισσότερο εξαρτημένες από την Κίνα σε σχέση με κάθε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», όπως δήλωσε στην Deutsche Welle ο Τζάγιαντ Μένον, επικεφαλής οικονομολόγος στην Asian Development Bank.

Ενόψει των δασμών Τραμπ, πολλές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ έχουν πλέον μεταφέρει τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες εκτός Κίνας. Οσο οι επιχειρήσεις απομακρύνονται από το Πεκίνο και αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ασία, προκύπτουν συνεχώς εταιρείες και χώρες στην ασιατική ήπειρο που ευνοούνται από τον εμπορικό πόλεμο. Η Ινδία, για παράδειγμα, η οποία προσφέρει φτηνό εργατικό δυναμικό και δεν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη σχέση της με το Πεκίνο, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την εμπορική διαμάχη.

Πολλοί προειδοποιούν ότι το εμπορικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ασία είναι αβέβαιο, όσο η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται. Ιδιαίτερα, εφόσον δεν αναμένεται ότι η κινεζική κυβέρνηση θα εφαρμόσει γενναιόδωρα μέτρα ενίσχυσης, όπως είχε κάνει στο παρελθόν. Εάν επιβάλει μέτρα ενίσχυσης, αυτά θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα και εστιασμένα. Ο στόχος τους είναι «να ενισχύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη σχετικά με τις υποδομές και ταυτόχρονα μέσω φοροαπαλλαγών να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να επανεπενδύσουν», όπως δήλωσε στην Deutsche Welle η Κάθριν Γέουνκ, γενική διευθύντρια της εταιρείας επενδύσεων Fidelity Investments στο Χονγκ Κονγκ.

Πηγή: kathimerini.gr


Σχετικά Άρθρα

e-dinar: Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας
Οικονομία / Διεθνή

e-dinar: Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τυνησίας κερδίζει τον τίτλο για την κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού νομίσματος

Η Φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα στην Κίνα
Οικονομία / Διεθνή

Η Φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα στην Κίνα

Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανέδειξε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας

Bitcoin: Άνοδος 41% μέσα σε λίγες ώρες
Οικονομία / Διεθνή

Bitcoin: Άνοδος 41% μέσα σε λίγες ώρες

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κίνας για την blockchain

ΗΠΑ: Εξαιρούνται των δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές
Οικονομία / Διεθνή

ΗΠΑ: Εξαιρούνται των δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές

Μετά από προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα