Η αυτοκρατορία του Hilton ξεκίνησε από ένα πανδοχείο

Η αυτοκρατορία του Hilton ξεκίνησε από ένα πανδοχείο

Η απρογραμμάτιστη καριέρα του Κόνραντ Χίλτον ως ξενοδόχου ξεκινάει: το 1925 ανοίγει στο Ντάλας το πρώτο ξενοδοχείο με το όνομα Χίλτον, ενώ ακολουθούν με γοργό ρυθμό και άλλα. Με τις αγορές των ξενοδοχείων Roosevelt και Plaza στη Νέα Υόρκη, κάνει την αλυσίδα ξενοδοχείων να εκπροσωπείται από τη μία έως την άλλη ακτή των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται η Hilton Hotels Corporation, ο πρώτος ξενοδοχειακός κολοσσός που εισάγεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στην πραγματικότητα ο Κόνραντ Χίλτον ήθελε να αποκτήσει τράπεζα, αλλά δεν τα κατάφερε. Πριν από 100 χρόνια αγόρασε πανδοχείο στο Τέξας, βάζοντας τα θεμέλια για την αυτοκρατορία του. Η ιστορία μιας από τις μεγαλύτερες και πλέον παραδοσιακές αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο ξεκίνησε εντελώς τυχαία από μια αποτυχία. Ο Κόνραντ Χίλτον, εν μέσω του πρώτου πετρελαϊκού μπουμ του 20ού αιώνα, πήγε στην πόλη Cisco του Τέξας για να αγοράσει στις 31 Μαΐου του 1919 μία τράπεζα και να κάνει περιουσία. Το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και ο Χίλτον αγόρασε με συνοπτικές διαδικασίας ένα τοπικό πανδοχείο, το Mobley, βάζοντας τα θεμέλια για τη μετέπειτα ξενοδοχειακή του αυτοκρατορία.

Το Mobley Hotel δεν προσέφερε παρά μόνον έναν «κατάλληλο χώρο για ύπνο, τίποτα περισσότερο», αναφέρεται στην αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Be my Guest», που δημοσιεύθηκε το 1957. Στην αρχή ήθελε προφανώς να συνέλθει από την αποτυχία του, αλλά έτυχε να αυξηθεί η ζήτηση για κρεβάτια από εργαζομένους στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Είχε έρθει η ώρα για τον Χίλτον να περάσει στη δράση. Η απρογραμμάτιστη καριέρα ως ξενοδόχος ξεκινάει: το 1925 ανοίγει στο Ντάλας το πρώτο ξενοδοχείο με το όνομα Χίλτον και ακολουθούν με γοργό ρυθμό και άλλα. Με τις αγορές των ξενοδοχείων Roosevelt και Plaza στη Νέα Υόρκη, κάνει την αλυσίδα ξενοδοχείων να εκπροσωπείται από τη μία έως την άλλη ακτή των ΗΠΑ. Τρία χρόνια αργότερα ιδρύεται η Hilton Hotels Corporation, ο πρώτος ξενοδοχειακός κολοσσός που εισάγεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Από το 1949 η εταιρεία επεκτείνεται στο εξωτερικό με το Caribe Hilton στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Κόνραντ Χίλτον που καταγόταν από τη Νορβηγία και μια περιοχή της Γερμανίας, πέθανε στις 3 Ιανουαρίου του 1979, σε ηλικία 91 ετών. Ο προπάππος της Πάρις και της Νίκι Χίλτον, που είχε παντρευτεί ένα φεγγάρι τη Ζα Ζα Γκαμπόρ, άφησε μία από τις πιο εντυπωσιακές αλυσίδες ξενοδοχείων στον κόσμο. Μέχρι σήμερα κρατάει τα σκήπτρα στον κλάδο πίσω από τις αλυσίδες Wyndham και Marriot. Υπάρχουν περισσότερα από 5.700 ξενοδοχεία Χίλτον σε 117 χώρες. Το πρώτο Χίλτον στην Ευρώπη άνοιξε το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε το Berliner Hilton που ήταν και το πρώτο στη Γερμανία.

Εκατό χρόνια μετά την αγορά του ξενοδοχείου Mobley στο Τέξας, ο κολοσσός συνεχώς εξαπλώνεται και τα κέρδη πολλαπλασιάζονται. Το πρώτο τρίμηνο φέτος τα κέρδη ξεπέρασαν τα 2,2 δισ. δολάρια, όταν το 2018 τα κέρδη ολόκληρο τον χρόνο ήταν 8,9 δισ. δολάρια. Πέρυσι, η εταιρεία άνοιγε κάθε μέρα πάνω από ένα νέο ξενοδοχείο. «Εχουμε μεγαλεπήβολα σχέδια ανάπτυξης», εξήγγειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κρίστοφερ Νασέτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Υπολογίζουμε ότι το 2019 θα είναι η καλύτερή μας χρονιά μέχρι τώρα». Αλλά και για τους επενδυτές η αξία της μετοχής συνεχώς μεγαλώνει. Η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου ανέρχεται στα 25 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο παγκόσμιας παρουσίας και διαθεσιμότητας σε κρεβάτια, η Airbnb έχει ξεπεράσει ακόμη και το Marriot. Αλλά στον ξενοδοχειακό κλάδο το Χίλτον διατηρεί την ισχύ του και τη δύναμη έλξης. Και το ξενοδοχείο Mobley στο Τέξας τι απέγινε; Δεν ξανάνοιξε από τότε για πελάτες. Η περιοχή όπου ο Κόνραντ Χίλτον ξεκίνησε την επιτυχημένη δράση του, ονομάζεται Conrad Hilton Center, όπου εδρεύει το τοπικό εμπορικό επιμελητήριο και φιλοξενεί το κέντρο της κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, δύο δωμάτια διατηρήθηκαν όπως ήταν και ένα τρίτο μετατράπηκε σε μικρό μουσείο. Αλλά και η διεύθυνση του δρόμου επελέγη για να διαιωνίσει τον μύθο του Χίλτον. Μετονομάστηκε σε λεωφόρο Κόνραντ Χίλτον.

Σχετικά Άρθρα

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττει τις γειτονικές της χώρες
Οικονομία / Διεθνή

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πλήττει τις γειτονικές της χώρες

Σε ρυθμούς επιβράδυνσης βυθίζονται όσες ασιατικές οικονομίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα

CNBC: Και ο Τσακαλώτος υποψήφιος για διευθυντής του ΔΝΤ
Οικονομία / Διεθνή

CNBC: Και ο Τσακαλώτος υποψήφιος για διευθυντής του ΔΝΤ

Τα ονόματα των αξιωματούχων που κυκλοφορούν για το ποιος θα διαδεχθεί την Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, αναφέρει το CNBC, συμπεριλαμβάνοντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ισπανία: Όχι στο αίτημα Λαγκάρντ για αναβολή της κατάθεσής της για το σκάνδαλο Bankia
Οικονομία / Διεθνή

Ισπανία: Όχι στο αίτημα Λαγκάρντ για αναβολή της κατάθεσής της για το σκάνδαλο Bankia

Η Λαγκάρντ είχε λάβει από τις 25 Ιουνίου σχετικό ερωτηματολόγιο για το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η διατραπεζική επιτροπή CIC, η ίδια ενημέρωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως το είχε παραλάβει σε κακή κατάσταση και ζήτησε αναβολή για να απαντήσει έως τις 16 Αυγούστου.

Η Apple μπαίνει στη μετά iPhone εποχή της
Οικονομία / Διεθνή

Η Apple μπαίνει στη μετά iPhone εποχή της

Στον λόγο που θα εκφωνήσει ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα παρουσιάσει τις νέες εκδοχές των λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας, καθώς και τη νέα προσέγγισή της στο πεδίο των εφαρμογών.

Τριάντα δισεκατομμύρια λόγοι για τη συγχώνευση Fiat - Renault
Οικονομία / Διεθνή

Τριάντα δισεκατομμύρια λόγοι για τη συγχώνευση Fiat - Renault

Οι οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από τη συγχώνευση της Fiat-Chrysler και της Renault υπολογίζονται στα 5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα