e-dinar: Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

e-dinar: Το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας

Η κεντρική τράπεζα της Τυνησίας κερδίζει τον τίτλο για την κυκλοφορία του πρώτου ψηφιακού νομίσματος

Τελικά την κούρσα με το πρώτο εθνικό νόμισμα βασιζόμενο στο blockchain φαίνεται να κερδίζει η Τυνησία! Μόλις κυκλοφόρησε επίσημα το "e-dinar", το πρώτο ψηφιακό νόμισμα οργανωμένο από κάποια Κεντρική Τράπεζα.

Ξεκίνησε η πειραματική φάση, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή αντικατάσταση των σημερινών συμβατικών δηναρίων, στο καινούργιο e-dinar. Ήδη έχει πραγματοποιεί μια συναλλαγή. Μια συμβολική μεταφορά ενός δηναρίου μεταξύ του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Marouane El Abassi και ενός εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το νέο νόμισμα θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους on-line, ενώ παράλληλα θα στηθούν 2.000 περίπτερα στην Τυνησία. Εκεί, θα μπορούν να αποκτούν τα νέα χρήματα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, με τη σάρωση ενός κώδικα QR.

Τα ηλεκτρονικά τραπεζογραμμάτια είναι πολύ πιο ασφαλή από κάθε χαρτονόμισμα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να παραχαραχτούν. Επιπλέον, η παραγωγή ενός τέτοιου τραπεζογραμματίου είναι απείρως φθηνότερη από το εκτυπωμένο χαρτονόμισμα. Δεν χρειάζεται ούτε μελάνι ούτε ειδικό χαρτί.

Μην μπερδεύεστε όμως. Το e-dinar δεν είναι κρυπτονόμισμα. Είναι κεντρικά ελεγχόμενο και όχι αποκεντρωμένο όπως για παράδειγμα το Bitcoin. Με όλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Όπως και να έχει, μια νέα εποχή άρχισε να γλυκοχαράζει. Προς το καλό; Προς το κακό; Το σίγουρο είναι πως αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού.

Τι επίπτωση θα έχουν στο Bitcoin τα ψηφιακά blockchain νομίσματα που θα εκδίδονται από τις Κεντρικές Τράπεζες; Αναμφίβολα θετική. Κατ' αρχάς θα μάθει ο κόσμος για το Bitcoin. Αν γίνει το blockchain μέρος της καθημερινότητάς μας, σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα μάθουν την ύπαρξή του. Το δεύτερο και πιο σημαντικό αφορά τη χρησιμότητά του. Όπως έχουμε αναφέρει εκτενέστερα εδώ, η ισχύς που αποκτούν οι αρχές με την έκδοση ενός τέτοιου νομίσματος θα είναι τεράστια. Η δύναμη των κυβερνήσεων θα είναι συντριπτική. Συνεπώς, αναλόγως αυξάνεται ο πειρασμός να προκύψουν αυθαιρεσίες σε βάρος των πολιτών, των οποίων η μοναδική άμυνα θα είναι τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin.

Οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Το Bitcoin έχει πάψει να αποτελεί το νόμισμα των παρανόμων, των περιθωριακών, του dark web. Αναγνωρίζεται από αξιοσέβαστους θεσμικούς. Διαπραγματεύεται επίσημα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από την Bakkt, ασχολούνται μαζί του οι κυβερνήσεις και οι ΚΤ προσπαθούν αφενός μεν να το καταλάβουν και αφετέρου δε να το εκμεταλλευτούν.

Εμείς θα εστιάσουμε σε δύο στοιχεία που ξεχωρίσαμε. Το πρώτο είναι πως… ο ιός εξαπλώνεται. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Καναδοί γίνονται κάτοχοι Bitcoin. Ακόμα όμως τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, που σημαίνει πως υπάρχει πολύς χώρος προς τα πάνω. Και όχι μόνο αυτό. Αντίστοιχα αυξάνεται και η αναγνωρισιμότητά του.

Σχετικά Άρθρα

Η Φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα στην Κίνα
Οικονομία / Διεθνή

Η Φέτα στη λίστα με τα 100 προστατευόμενα προϊόντα στην Κίνα

Μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ανέδειξε η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας

Bitcoin: Άνοδος 41% μέσα σε λίγες ώρες
Οικονομία / Διεθνή

Bitcoin: Άνοδος 41% μέσα σε λίγες ώρες

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κίνας για την blockchain

ΗΠΑ: Εξαιρούνται των δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές
Οικονομία / Διεθνή

ΗΠΑ: Εξαιρούνται των δασμών το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές

Μετά από προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα

Η ανύπαντρη γυναίκα είναι ο μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας
Οικονομία / Διεθνή

Η ανύπαντρη γυναίκα είναι ο μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας

Πώς και γιατί αλλάζει δραστικά το επιχειρηματικό τοπίο, γεννώντας μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα

Δημοφιλή Άρθρα