Η Συμφωνία προβλέπει την προστασία μιας λίστας με 100 αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κινεζική αγορά, συμπεριλαμβανομένου και του εμβληματικού προϊόντος της Ελλάδας, τη Φέτα, σε αντάλλαγμα για την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο κείμενο το οποίο πρόκειται να υπογραφεί αύριο, Τετάρτη, θα αναφέρεται ότι μέσα σε οκτώ χρόνια θα πρέπει να έχουν αποσυρθεί όλα τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Επίσης, όσα προϊόντα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δε θα τους επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης.
Για το συγκεκριμένο θέμα ήταν ενήμερος από την πρώτη στιγμή και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να το θέσει και στη συνάντηση του με τον Κινέζο πρόεδρο.
Τη συγκεκριμένη εξέλιξη χαιρέτισε μάλιστα και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με δηλώσεις του σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Η Συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή απόσυρση μέσα στα επόμενα 8 χρόνια όλων των προϊόντων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας και χρησιμοποιούν το όνομα «Φέτα» και τα οποία είχαν τεθεί σε εμπορία στην αγορά της Κίνας πριν από τον Ιούνιο του 2017 οπότε και δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των ονομασιών στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Επιπλέον ορίζει ότι τα προϊόντα που τυχόν παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων, εικόνων, γραφικών και ονομασιών που να παραπέμπουν στην Ελλάδα ως χώρα προέλευσης, γεγονός για το οποίο η Κίνα είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις.