Κόντρα στη Βουλή ξέσπασε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Κόντρα στη Βουλή ξέσπασε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Με κεντρικό πρόσωπο την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου

Κόντρα ξέσπασε χθες το βράδυ στη Βουλή, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, με κεντρικό πρόσωπο την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Η αντιπαράθεση είχε αφορμή τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο που θέτει ασυμβίβαστο ανάμεσα στο μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη θητεία του σε πολιτικό γραφείο.

Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ και με δεχόμενη την προϋπηρεσία της Βασιλικής Θάνου στο γραφείο του κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, ως άμισθη νομική σύμβουλος, την οδηγεί αυτοδικαίως εκτός της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Εκεί όπου την τοποθέτησε πριν από 7 μήνες επικεφαλής, ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Υποκριτική η στάση της ΝΔ

Η κόντρα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υιοθετώντας τα επιχειρήματα που είχε διατυπώσει νωρίτερα στην Επιτροπή της Βουλής η κ. Βασιλική Θάνου, χαρακτήρισε την ρύθμιση παράνομη, αντισυνταγματική και αντίθετη με το ενωσιακό Δίκαιο. Αυτό που έκανε εντύπωση όμως στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ήταν το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για την ανεξαρτησία γνώμης της κ. Θάνου, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ότι υιοθετεί δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την κ. Θάνου. Αφού την κατηγόρησε ότι άλλα έλεγε στο παρελθόν για τους δικαστές και για την υποχρέωσή τους να μην δίνουν αφορμές για σχόλια περί συναλλαγής με την πολιτική εξουσία, αναλαμβάνοντας θέσεις- μετά την συνταξιοδότησή τους- και μάλιστα με υψηλούς μισθούς, σε ανεξάρτητες αρχές. «Τόσο υποκριτές είστε. Εσείς και η κ. Θάνου, που για 30 αργύρια αναλαμβάνει θέση στην ανεξάρτητη αρχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Κατηγορίες Τσίπρα κατά Γεραπετρίτη και Κεραμέως

Ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της υποκρισίας, αναφέρθηκε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που υπήρξε νομικός σύμβουλος της Αρχής Ανταγωνισμού- αναφέρθηκε μάλιστα ακόμα και στις αμοιβές του από την Αρχή- και άφησε να εννοηθεί ότι η μετέπειτα πολιτική ένταξη του κ. Γεραπετρίτη στην ΝΔ, συνιστά ασυμβίβαστο. Αναφέρθηκε ακόμα και στον σύζυγο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Απαντώντας πάντως ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπήρξε μέλος της Επιτροπής, αλλά εξωτερικός συνεργάτης, πριν μάλιστα αποκτήσει πολιτική ιδιότητα, οι δε αμοιβές του όπως είπε:

«Ηταν από 1200 έως 1500 ευρώ, για τις οποίες φροντίσατε το 80% να είναι φορολογία». Και συνέχισε: «Εχω την τιμή και την υπερηφάνεια ότι υπηρέτησα με πολύ μεγάλη πίστη την επιτροπή και δεν το μετανιώνω, γιατί κερδήθηκε το 95% των υποθέσεων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου». Κατηγόρησε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει δυσανεξία με την απασχόληση είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο σημερινός σύζυγος της, εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου υπηρετούσε, να συνδράμει την Επιτροπή, σε μια φάση όμως, όπου ούτε ήταν παντρεμένοι, η δε Νίκη Κεραμέως, δεν ήταν ούτε πολιτικός, ούτε βουλευτής. Και όμως υπήρξε ρύθμιση για να υπάρξει ασυμβίβαστο για τον μετέπειτα σύζυγο της.

Και πρόσθεσε: «Το συγκρίνετε αυτό με την περίπτωση της κ. Θάνου που ήταν σύμβουλος σας και εκλήθη να λειτουργήσει ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού;» Σημείωσε δε αν ένας άνθρωπος πριν αναλάβει υπηρεσία στην Επιτροπή, θα έπρεπε να ξέρει «ότι θα παντρευτεί εμένα και λίγα χρόνια αργότερα θα γινόμουν βουλευτής»...

Μητσοτάκης: Η κυβέρνησή μας ότι είπε προεκλογικά το κάνει

Η αντιπαράθεση έκλεισε με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι εκτός από την κ. Θάνου, στην επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αντιπρόεδρος η πρώην νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά και θυμίζοντας τις παλαιές τοποθετήσεις της κ. Θάνου για τους δικαστές, ότι πρέπει να διαφυλάσσουν το κύρος της δικαιοσύνης και να μην δέχονται τις υψηλά αμειβόμενες θέσεις προέδρων ανεξάρτητων αρχών. Γιατί έτσι δημιουργούνται, έλεγε τότε η κ. Θάνου, υποψίες συναλλαγής. «Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της κ. Θάνου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Την τότε...» Και πρόσθεσε, θυμίζοντας τι είχε πει η ΝΔ όταν διορίστηκε στην Αρχή Ανταγωνισμού η κ. Θάνου, ότι δηλαδή θα αποκαταστήσει την νομιμότητα:

«Λοιπόν η κυβέρνησή μας ότι είπε προεκλογικά το κάνει. Για συνέπεια μπορείτε να μας κατηγορήσετε, όχι για το αντίθετο».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Σήφης Βαλυράκης: Οι 15 απόπειρες απόδρασης κατά τη διάρκεια της χούντας
Επικαιρότητα / Πολιτική

Σήφης Βαλυράκης: Οι 15 απόπειρες απόδρασης κατά τη διάρκεια της χούντας

Η ζωή του Σήφη Βαλυράκη στα χρόνια της χούντας κινούνταν μεταξύ James Bond και Prison Break

Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ
Επικαιρότητα / Πολιτική

Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

Καλογρίτσας: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»
Επικαιρότητα / Πολιτική

Καλογρίτσας: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου το 2016 φέρεται να είχε λάβει ο Καλογρίτσας

Τραυματίστηκε παίζοντας μπάντμιντον ο Κατρούγκαλος (video)
Επικαιρότητα / Πολιτική

Τραυματίστηκε παίζοντας μπάντμιντον ο Κατρούγκαλος (video)

Η στιγμή που τραυματίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παίζοντας μπάντμιντον…

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα