Θα ιδρύσει νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την 7η Ιουλίου;

Θα ιδρύσει νέο κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας μετά την 7η Ιουλίου;

Οι εκλογές 2019 ίσως φέρουν αλυσιδωτές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο παρασκήνιο της πολιτικής σκηνής

Δημοσίευμα ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να ιδρύσει νέο κόμμα, χωρίς ουδείς να το διαψεύσει.

Τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθημερινά είναι πολλά και αγγίζουν και τον πρωθυπουργό. Οι εκλογές 2019 που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουλίου φαίνεται πως παίρνουν… ιστορικό χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής σκηνής. Και σε ένα από αυτά βρίσκεται και ο Αλέξης Τσίπρας. Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» της Κυριακής έκανε λόγο για σχεδόν ειλημμένη απόφαση του Τσίπρα να ιδρύσει νέο κόμμα μετά τις εκλογές. Και μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε για τις σκέψεις του και τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δημοσίευμα που έως τώρα δεν έχει διαψευστεί από κανέναν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι, μετά τις εκλογές, θα δρομολογήσει την ίδρυση νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταθέσει επισήμως αίτημα για τη συμμετοχή του ως επίσημο μέλος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει εδώ και χρόνια ως κόμμα-παρατηρητής.

Αφού επιβεβαίωσε τη στήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς ως επιλογή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για αντικαταστάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας φέρεται να εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει και θα αυξήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που έφερε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. Κάτι που επανέλαβε και σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε.

Εκτίμησε δε ότι αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πτώση του ποσοστού του Κινήματος Αλλαγής, για την οποία επίσης μίλησε με βεβαιότητα, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – εν τη απουσία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά – θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με τον ίδιο επικεφαλής και τη διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου που θα έχει τον χαρακτήρα γενικού προσκλητηρίου προς όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που θεωρούν ότι ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία και τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και επιθυμούν να συμμετέχουν.

Σύμφωνα πάντα με τον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο Τσίπρας θα στείλει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου προσωπικές προσκλήσεις προς την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σε κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σε πολιτικούς εκτός του Κινήματος Αλλαγής, όπως ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, όπως και σε ανένταχτους, να συμμετέχουν σε διάλογο για την «ανασύνταξη του προοδευτικού πόλου που εκτείνεται από τη σοσιαλδημοκρατία ως την Αριστερά». Αντίθετα, εκτός προσκλητηρίου θα είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΚΚΕ.

Μια πρόταση η οποία έχει να κάνει με τις σκέψεις του Τσίπρα για την ανάγκη δημιουργίας ισχυρού εναλλακτικού προοδευτικού πόλου εξουσίας που θα αντιπαραταχθεί στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η μεγάλη αλλαγή -η οποία αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ότι ο κ. Τσίπρας εγκαταλείπει πλήρως τον συμφωνημένο σχεδιασμό για δημιουργία συνασπισμού δυνάμεων «με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ» καθώς έχει αποφασίσει να καταστήσει παρελθόν τον ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους.

  • Πρώτον, επειδή θεωρεί ότι έχει ήδη ξεκινήσει φθίνουσα πορεία η οποία δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, καθώς δεν έχει σταθερούς δεσμούς με το εκλογικό σώμα και την ελληνική κοινωνία που θα του επιτρέψουν να συγκρατήσει δυνάμεις ακόμα και μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές ήττες (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές εκλογές).
  • Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θεωρεί τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ πολύ στενά για να χωρέσουν το νέο εγχείρημα.
Προϋπόθεση για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσουν στις εθνικές εκλογές το ποσοστό τους σε σχέση με αυτό των ευρωεκλογών, καθότι σε διαφορετική περίπτωση το προφίλ του κ. Τσίπρα θα δεχθεί χτύπημα που δύσκολα θα του επιτρέψει να κάνει κινήσεις για τη δημιουργία κόμματος πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα. Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει ήδη θετική συγκατάθεση από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στήριζαν και στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά Άρθρα

Σήφης Βαλυράκης: Οι 15 απόπειρες απόδρασης κατά τη διάρκεια της χούντας
Επικαιρότητα / Πολιτική

Σήφης Βαλυράκης: Οι 15 απόπειρες απόδρασης κατά τη διάρκεια της χούντας

Η ζωή του Σήφη Βαλυράκη στα χρόνια της χούντας κινούνταν μεταξύ James Bond και Prison Break

Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ
Επικαιρότητα / Πολιτική

Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

Καλογρίτσας: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»
Επικαιρότητα / Πολιτική

Καλογρίτσας: «Μου έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για κανάλι»

Χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου το 2016 φέρεται να είχε λάβει ο Καλογρίτσας

Τραυματίστηκε παίζοντας μπάντμιντον ο Κατρούγκαλος (video)
Επικαιρότητα / Πολιτική

Τραυματίστηκε παίζοντας μπάντμιντον ο Κατρούγκαλος (video)

Η στιγμή που τραυματίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος παίζοντας μπάντμιντον…

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα