Ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

Πάνω από 1.500 άτομα, ανάμεσά τους πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στο επίσημο γεύμα

Πάνω από 1.500 άτομα, ανάμεσά τους πολιτικές και θρησκευτικές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στο επίσημο γεύμα που παρατέθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των τελετών για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. 


Στις τελετές παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η Μαρέβα Μητσοτάκη, εκ μέρους της ΝΔ, η οποία κατά την ενθρόνιση καθόταν δίπλα στη μητέρα του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο ΓΓ Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής. 

Εκεί βρέθηκαν επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, αλλά και οι Κώστας Αγοραστός και Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Παρούσα στις τελετές ήταν η Κατερίνα Παναγοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Ανδρέας Μαυγοριάννης, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου- Κουναλάκη, οι επικεφαλής των οργανισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής καθώς κι ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Λουκάς.

Σήμερα, ο κ. Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει της πρώτης του θείας λειτουργίας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η ελληνική Πολιτεία «θα συνεχίσει αταλάντευτα να παρέχει κάθε δυνατή αρωγή και στήριξη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, λέγοντας ότι θα σηματοδοτήσει «μια νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, διακονίας και κυρίως κοινωνικής και εθνικής προσφοράς προς την Ομογένεια και ολόκληρο τον Ελληνισμό».

«Στο πρόσωπό σας, Σεβασμιώτατε, προσβλέπει και ελπίζει η ελληνική Πολιτεία, και είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωταγωνιστικός και ο συντονιστικός ρόλος σας θα οδηγήσουν σε συσπείρωση και ομόνοια τις τάξεις του Ελληνισμού, θα ενισχύσουν τη συμπαράσταση της Ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα αλλά και την Κύπρο, στην σημερινή δύσκολη συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία, κοινή δράση και πάνω απ΄ όλα ενότητα όλου του Ελληνισμού».

Τις ευχές του Νίκου Αναστασιάδη μετέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, αφού εξέφρασε πρώτα τις ευχαριστίες του στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο για την «εξαιρετική του διακονία» την τελευταία 20ετία.

«Δεν έχω αμφιβολίες, Σεβασμιώτατε, ότι με την πεφωτισμένη ηγεσία σας θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για τα μεγάλα θέματα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και για τις παγκόσμιες αξίες, σε συνέργεια με την κυβέρνηση και το λαό της μεγάλης αυτής χώρας που μας φιλοξενεί», επισήμανε. Επίσης, δήλωσε συγκινημένος από το όραμα του νέου Αρχιεπισκόπου. 


Ελπιδοφόρος: Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας 

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς όλους για τη λαμπρή αυτή μέρα για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. «Νιώθω σαν να γιορτάζουμε την Ανάσταση. Όμως μόλις τώρα ξεκινώ τη διακονία μου εδώ. Και αναρωτιέμαι αν είναι δυνατό να έχουμε την Ανάσταση πριν την Σταύρωση», ανέφερε. 

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «ως Αρχιεπισκοπή και ως Εκκλησία του Κυρίου έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Να ετοιμαστούμε για να σηκώσουμε το Σταυρό». «Μαζί μπορούμε και θα πετύχουμε τη μεταμόρφωση της Αρχιεπισκοπής στην Εκκλησία που θα εκπληρώσει κάθε ελπίδα και κάθε στόχο», πρόσθεσε. 

«Ευχαριστώ» στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο εξέφρασε εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «για το έργο το οποίο τέλεσε με τόση πίστη αυτά τα 20 χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι «ένας Ελπιδοφόρος δεν μπορεί παρά να γράψει τη δική του ιστορία στην Αμερική, μια ιστορία που θα είναι μεγάλη και θα την ευλογήσει ο Θεός γιατί η ζωή του είναι πίστη και αγάπη στον Κύριο Ιησού Χριστό».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος χαρακτήρισε «δώρο Θεού» τον Οικουμενικό Πατριάρχη, λέγοντας πως «ο μεγάλος αυτός Πατριάρχης δεν φοβάται παρά μόνο το Θεό, ούτε τους Ρώσους, ούτε τους Τούρκους, ούτε τους Ουκρανούς. Φοβάται μόνο το Θεό και έχει αγάπη για τον άνθρωπο».

Άτομο με «βαθιά πίστη, αφοσιωμένο πλήρως στην Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με δυνατή κρίση» χαρακτήρισε τον διάδοχό του ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός είναι ο άντρας που παρενοχλούσε ανήλικα στην Αττική
Επικαιρότητα / Κοινωνία

Αυτός είναι ο άντρας που παρενοχλούσε ανήλικα στην Αττική

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες του.

Στον εισαγγελέα ο φάκελος του κινήματος «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»
Επικαιρότητα / Κοινωνία

Στον εισαγγελέα ο φάκελος του κινήματος «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»

Προτρέπει τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους με μάσκες στο σχολείο

«Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»
Επικαιρότητα / Κοινωνία

«Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο»

Ενα επικίνδυνο κίνημα που διαρκώς μεγαλώνει

Δημοφιλή Άρθρα