Κορονοϊός: Γιατί στοκάρουμε χαρτιά υγείας

Κορονοϊός: Γιατί στοκάρουμε χαρτιά υγείας

Η κρίση των #toiletpapergate και #toiletpapercrisis πέρασε στην Αυστραλία.

Ίσως το χειρότερο σενάριο της κρίσης είναι αυτό: να βρίσκεστε στην τουαλέτα και να τελειώσει το χαρτί υγείας.

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να είναι ο εφιάλτης των Αυστραλών αυτή τη στιγμή, που υπό τον φόβο του κορονοϊού, αγοράζουν μαζικά χαρτί υγείας.

Και αυτό συμβαίνει παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι δεν υπάρχει έλλειψη. Ωστόσο, στο Σίδνεϋ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδειασαν μέσα σε λίγα λεπτά, αναγκάζοντάς το να επιβάλει όριο αγοράς τεσσάρων πακέτων.

Στα κοινωνικά δίκτυα, τα #toiletpapergate και #toiletpapercrisis ήταν πρώτα την Τετάρτη, τα χαρτιά υγείας πουλιόντουσαν χρυσάφι online, ενώ ραδιόφωνα έκαναν διαγωνισμούς με έπαθλο χαρτιά υγείας.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ τις τελευταίες μέρες, που υπάρχουν αναφορές ανθρώπων που κλέβονται το χαρτί υγείας από τις δημόσιες τουαλέτες. 

Γιατί οι άνθρωποι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο;

Πανικός

Το πρόβλημα του χαρτιού υγείας δεν παρατηρείτε μόνο την Αυστραλία – τα ίδια και χειρότερα έγιναν και σε άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από τον ιό, όπως η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

Τον περασμένο μήνα, ένοπλοι ληστές έκλεψαν χαρτιά υγείας στο Χονγκ Κονγκ.

Στην Αυστραλία, η φρενίτιδα ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο μετά την καταγραφή νέων κρουσμάτων Covid-19 και τον πρώτο θάνατο.

Λόγο της αύξησης των κρουσμάτων, δόθηκε οδηγία στους πολίτες να έχουν προμήθειες για δύο εβδομάδες, στην περίπτωση που χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα. Αυτό ωστόσο που ζητήθηκε περισσότερο, ήταν το χαρτί υγείας.

Οι ειδικοί στην ψυχολογία των καταναλωτών λένε ότι η συμπεριφορά είναι «προφανώς παράλογη» και ένα σαφές παράδειγμα «της νοοτροπίας του κοπαδιού». Οι εικόνες δε των άδειων ραφιών δεν βοηθούν.

«Αν εξαφανιστούν 50 πακέτα χαρτιού υγείας από τα ράφια θα το παρατηρήσουμε πιο πολύ από εάν έλλειπαν 50 κονσέρβες, γιατί πιάνουν πιο πολύ χώρο», λέει η καθηγήτρια Νρέμπρα Γκρέις από το Πανεπιστήμιο Griffith.

Το Σύνδρομο FOMO 

Πρόκειται για το σύνδρομο FOMO (Fear Of Missing Out Syndrome). Ένα σύνδρομο που πρωτομελετήθηκε πολύ πρόσφατα στην Αμερική , μόλις το 2014 αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία υπάρχει στο άτομο η διάχυτη και σχεδόν μόνιμη ανησυχία ότι πρέπει να κάνει ότι κάνουν οι άλλοι.

Νομίζουν ότι αφού το αγοράζουν όλοι, αφού το αγοράζει ο γείτονας, πρέπει να υπάρχει λόγος και πρέπει να το κάνω και εγώ. 

Βέβαια στην Κίνα μπορεί να δικαιολογηθεί η μεγάλη ζήτηση, αφού είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χαρτομάντιλο, και σαν αυτοσχέδια μάσκα.

Όμως, η χρήση του χαρτιού υγείας ως ιατρικό υποκατάστατο δεν είναι αυτό που τροφοδοτεί την μεγάλη ζήτηση στην Αυστραλία μέχρι στιγμής. Η ζήτηση στην Αυστραλία υποκινείται από τον φόβο.

Ένας άλλος ειδικός στη συμπεριφορά των καταναλωτών, εντοπίσει τους λόγους αυτής της παράνοιας στο γεγονός ότι ο δυτικός κόσμος δεν είναι συνηθισμένος σε ελλείψεις. Και όταν βλέπει αύξηση της ζήτησης, σαν το πρόβατο παίρνει και εκείνος περισσότερα.  

Σχετικά Άρθρα

ΕΔΕ στο νοσοκομείο Τρικάλων για ροζ σκάνδαλο
Επικαιρότητα / Κοινωνία

ΕΔΕ στο νοσοκομείο Τρικάλων για ροζ σκάνδαλο

Η διοίκηση διέψευσε τα δημοσιεύματα και ξεκίνησε Ένορκη διοικητική Εξέταση

Αυτή είναι η 33χρονη που απήγαγε την 10χρονη στην Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα / Κοινωνία

Αυτή είναι η 33χρονη που απήγαγε την 10χρονη στην Θεσσαλονίκη

Στην δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία τα στοιχεία της

Πέθανε από κορονοϊό ο ιδρυτής της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός
Επικαιρότητα / Κοινωνία

Πέθανε από κορονοϊό ο ιδρυτής της Βιοϊατρικής Ευάγγελος Σπανός

Ο γνωστός επιχειρηματίας κατέληξε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο Σωτηρία

Σωτήρης Τσιόδρας: Τι είπε για όσους καταγγέλλουν τους γείτονες
Επικαιρότητα / Κοινωνία

Σωτήρης Τσιόδρας: Τι είπε για όσους καταγγέλλουν τους γείτονες

Διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το φαινόμενο των καταγγελιών σε γείτονες που βγαίνουν από το σπίτι

Πρόσφατα Άρθρα