Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Παιδείας:
Από τους συνολικά 73.668 καθηγητές (πλην Ειδικής Αγωγής), συμμετοχή στη τρίωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ δήλωσαν μόνο 276 , δηλαδή ποσοστό 0,37%.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απέφυγε να κάνει το όποιο σχόλιο.
Η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.
Μάλιστα η ΟΛΜΕ προέτερεψε τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.
Το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη την τρέχουσα βδομάδα και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και τους κανόνες του ΕΟΔΥ.
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις :
- Να αποσταλεί άμεσα επιστολή από το σύλλογο διδασκόντων στους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, που θα τους ενημερώνει για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
- Να αποσταλεί επιστολή στις ΔΔΕ με τις καταγεγραμμένες ελλείψεις που αφορούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απευθύνοντάς τους επίσημο ερώτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου τους. Κανένα σχολείο να μην συνεχίσει την λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ, που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.