«Τροπικές» νύχτες στη Σουηδία

«Τροπικές» νύχτες στη Σουηδία

Μέχρι τη Γροιλανδία απειλεί να φτάσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την Σκανδιναβία

Μέχρι τη Γροιλανδία απειλεί να φτάσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την Σκανδιναβία θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές καθώς το φαινόμενο θεωρείται πρωτοφανές.

Ο ευρωπαϊκός Βορράς βρίσκεται αντιμέτωπος  με υψηλές θερμοκρασίες, καθώς ο ιστορικός καύσωνας που σάρωσε την Ευρώπη μετακινείται  προκαλώντας σε ορισμένες περιαρκτικές περιοχές «τροπικές νύχτες», ανακοίνωσε σήμερα το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Σουηδίας.

Στη Σουηδία, το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη από τη ζέστη. Στη μικρή πόλη Μαρκουσβίνσα (βόρεια) ο υδράργυρος ανήλθε χθες σε επίπεδα ρεκόρ, στους 34,8 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Σουηδία φέτος.

«Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία στο βόρειο τμήμα από το 1945 και την τρίτη υψηλότερη που καταγράφουμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μετεωρολόγος Γιον Γιόρπελαντ.

Στις αρχές της εβδομάδας, περιοχές της Σουηδίας γνώρισαν «τροπικές νύχτες», δηλαδή όταν η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν πέφτει κάτω των 20 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Σουηδό μετεωρολόγο, οι θερμοκρασίες δεν θεωρούνται εξαιρετικά υψηλές στο νότιο τμήμα της χώρας και δεν θεωρείται ασυνήθιστο να φθάνουν στους 30 βαθμούς Κελσίου κάποιες ημέρες τον χρόνο, ακόμα κι αν οι τωρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τον μέσο όρο.

Συναγερμοί για τον καύσωνα εκδόθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες

Το κύμα ζέστης έγινε αισθητό και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες. Το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε «τροπικές νύχτες» σε 20 διαφορετικές περιοχές στον νορβηγικό νότο.

Συναγερμοί για καύσωνα εκδόθηκαν στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Η φινλανδική αστυνομία προέτρεψε, μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας τους οδηγούς να προσέχουν τα ελάφια, που διασχίζουν τους δρόμους αναζητώντας νερό για να δροσιστούν.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προέβλεψε ότι οι ατμοσφαιρικές ροές θα μεταφέρουν τη ζέστη από την Ευρώπη προς τη Γροιλανδία «με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών και την επιτάχυνση της τήξης» των πάγων.

Ανησυχία επιστημόνων: Ο καύσωνας ενδεχομένως να μεταφέρεται στη Γροιλανδία

Την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ αναφορικά με το κύμα καύσωνα που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη και το οποίο τώρα κατευθύνεται προς τη Γροιλανδία.

Η διαφαινόμενη απειλή αφορά σε πρόκληση τήξης του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η ανησυχία έχει διαχυθεί σε κεντρικό επίπεδο στις τάξεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ευθύνονται μάζες θερμού αέρα που προέρχονται από την Βόρεια Αφρική.

Χαρακτήρισε μάλιστα «τελείως απίστευτο» το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταρρίφθηκαν ρεκορ υψηλότερης θερμοκρασίας κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου. Σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Πηγή: zougla.gr

Δημοφιλή Άρθρα