Ερντογάν προς Τσίπρα: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ερντογάν προς Τσίπρα: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ερντογάν προς Τσίπρα: Ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, σημειώνοντας ότι οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από τη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

Ερντογάν προς Τσίπρα: Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τη ρητορική σε υψηλούς τόνους, δίνοντας απάντηση στις προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα για το θέμα του Καστελόριζου. Ο Ερντογάν ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP ότι η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της και πως ό,τι κι αν λέει ο Τσίπρας, οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν.

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ο,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ελληνική πλευρά.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε ενέργεια ή σκέψη της τουρκικής πλευράς στο Καστελόριζο: «H Ελλάδα θα αποτρέψει κάθε γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έχοντας σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε για ακόμη μια φορά τις προθέσεις της χώρας του για διεκδίκηση κομματιού στην «ενεργειακή πίτα» της Ανατολικής Μεσογείου: «Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Από το στόχαστρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέφυγε ούτε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προσφάτως είχε διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα τη στήριξή του στην άτυπη κόντρα με την Τουρκία: «Η Γαλλία δεν δικαιούται να ομιλεί γι’ αυτή την περιοχή. Εγγυήτρια δύναμη εδώ είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα μιλά ως εγγυήτρια δύναμη, η Βρετανία το ίδιο, αλλά η Γαλλία δεν δικαιούται να ομιλεί, δεν έχει τέτοια εξουσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση της ΕΕ στο θέμα των γεωτρήσεων είχε εκτιμηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας», είχε αναφέρει σχετικά.

Δημοφιλή Άρθρα