Η «μάχη» για την προεδρία της Κομισιόν ξεκινά

Η «μάχη» για την προεδρία της Κομισιόν ξεκινά

Μαθηματική εξίσωση, γόρδιος δεσμός ή κύβος του Ρούμπικ. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι ορισμένοι μόνο από αυτούς που χρησιμοποιούν δημοσιογράφοι και διπλωμάτες για να περιγράψουν τη διαδικασία επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα.

Το χτεσινό δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα αυτό, ήταν σύντομο.

Για να αποφευχθούν οι διαρροές, στο τραπέζι δεν κάθισαν σύμβουλοι ενώ τα κινητά τηλέφωνα των «28» ήταν κλειστά.

Με μότο «καμία συζήτηση για ονόματα», το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ της Ευρώπης ξεκίνησε.

«Κανείς δεν θέλει ένα πόλεμο ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δεσμεύονται από τη διαδικασία Spitzenkandidat, που περιορίζει τα πρόσωπα που προορίζονται για την πλήρωση της θέσης του προέδρου της Κομισιόν στους «κορυφαίους υποψηφίους» που έχουν ορίσει τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσημα, οι συνομιλίες κατά τη χτεσινή άτυπη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αφορούσαν τις επιταγές των συνθηκών, την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, τις γεωγραφικές, δημογραφικές, πολιτικές και κομματικές ισορροπίες, την αύξηση του αριθμού των γυναικών στην αναζήτηση των προσώπων που θα ορισθούν επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας.


Η υποψηφιότητα Βέμπερ «κρέμεται σε μία κλωστή»

Όπως γράφει το Politico, η υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ, του «εκλεκτού» της Άνγκελα Μέρκελ κρέμεται πλέον από μια κλωστή. 

«Υποστηρίζουμε τον υποψήφιό μας, τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Άλλοι υποστηρίζουν τον δικό τους. Είναι ξεκάθαρο» ανέφερε λακωνικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στην αντίπερα «όχθη», ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται τον αυτοματισμό στην εφαρμογή της αρχής του Spitzenkandidat και είναι βέβαιο ότι απορρίπτει τον Βαυαρό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ απορρίπτει επίσης, δημόσια, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αλλά και οι ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Politico, η επιμονή του Τουσκ στην αποφυγή της ονοματολογίας είχε ως στόχο να μην απορριφθεί αμέσως η υποψηφιότητα Βέμπερ.

Και αυτό για να μην πληγεί το κύρος της Άνγκελα Μέρκελ στα πρώτα στάδια της διαπραγμάτευσης.

«Η Μέρκελ δεν θα αισθανόταν άνετα εάν ο Βέμπερ αποκλειόταν χτες» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, όπως γράφει το Politico.

«Το ξέραμε ότι ο Βέμπερ δεν περνάει και αν δεν περάσει θα πληγεί το κύρος της Μέρκελ. Όλοι είχαν στο μυαλό τους ότι ο τύπος δεν περνάει», δήλωσε άλλη διπλωματική πηγή.

Ωστόσο, εάν οι «28» κατέληξαν τελικώς σε κάτι χειροπιαστό χτες, αυτό είναι η παραδοχή ότι η υποψηφιότητα Βέμπερ δεν είναι ρεαλιστική.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως δεν πρόκειται να γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση το αμέσως επόμενο διάστημα. Τα πρώτα «νέα» αναμένονται στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιουνίου.

Μέχρι τότε, ο Ντόναλντ Τουσκ θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν ότι ο Τουσκ θα επιστρέψει από τις διαβουλεύσεις του για να πληροφορήσει τους «28» ότι οι αριθμοί για την υποψηφιότητα του Βέμπερ δεν βγαίνουν, αφού του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 178 από τις 751 έδρες του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι διαθέτουν πλέον 320 έδρες.


Η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 376 ψήφοι.

Οι Φιλελεύθεροι, στους οποίους θα ενταχθούν οι ευρωβουλευτές της λίστας «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν διαφωνούν με την διαδικασία του Spitzenkandidat, για τον λόγο αυτόν δεν παρουσίασαν μοναδικό «κορυφαίο» υποψήφιο.

Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ που συγκαταλέγεται στην λίστα των υποψηφίων του Alde έχει από χέρι μία αδυναμία: είναι Δανή. Προερχόμενη από μία χώρα που δεν συμμετέχει στην ευρωζώνη θεωρείται από ευρωπαϊκούς κύκλους δύσκολο να γίνει αποδεκτή ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία κατά των καρτέλ από την θέση της επιτρόπου, η Βεστάγκερ έκανε εχθρούς της ορισμένα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ οι κατηγορίες κατά χωρών μελών για παράνομες επιδοτήσεις δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις της με ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το βέτο της στην συγχώνευση της γαλλικής Alsthom με την γερμανική Siemens μάλλον δεν ευχαρίστησε το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά το πρόστιμο μαμούθ που επέβαλε στην Apple καθόρισε τις εντυπώσεις.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανείς από τους υποψηφίους του δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία και ότι οι διαπραγματεύσεις θα στραφούν προς άλλα πρόσωπα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συναίνεση.

«Υπάρχουν ονόματα. Μπορεί άλλοι να εμφανισθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Εμανουέλ Μακρόν που θα ήθελε τα τέσσερα ευρωπαϊκά κορυφαία πόστα να μοιραστούν στα ίσα: σε δύο γυναίκες και δύο άνδρες».

Δημοφιλή Άρθρα