Άνγκελα Μέρκελ: Υπήρξε πράκτορας της Στάζι;

Άνγκελα Μέρκελ: Υπήρξε πράκτορας της Στάζι;

Όπως υποστηρίζουν πολλές ιστοσελίδες επί χρόνια, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διετέλεσε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι με την κωδική ονομασία «Έρικα»

Όπως υποστηρίζουν πολλές ιστοσελίδες επί χρόνια, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, διετέλεσε κατάσκοπος της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι με την κωδική ονομασία «Έρικα».

Εάν κάποιος ψάξει στο Google το όνομα της καγκελαρίου, είναι βέβαιο πως αμέσως θα εμφανιστεί δίπλα σε αυτό το ιστορικό έρευνας του IM Erika — όπου IM σημαίνει Inoffizielle Mitarbeiterin, «ανεπίσημη συνεργάτιδα».

Οι θεωρίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο βοούν πραγματικά γύρω από αυτόν τον «αστικό μύθο», γεγονός που ώθησε τον ιστορικό Χουμπέρτους Κνάμπε να προσπαθήσει να διαλύσει πολλές από τις φήμες, σε άρθρο του στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως γράφει ο Κνάμπε, δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η Μέρκελ υπήρξε ανεπίσημη συνεργάτιδα της Στάζι, «δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν ποτέ».

Σε εκείνους τους ταραχώδεις μήνες που ακολούθησαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το 1989, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέστρεψαν τόνους εγγράφων, προτού το πλήθος αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του πολύτιμου ιστορικού αρχείου.

Όμως, και σήμερα, παρ’ όλες τις επισταμένες προσπάθειες, δεν έχει γίνει κατορθωτό να επιτευχθεί η ανάκτηση των κατεστραμμένων εγγράφων που περιέχονται σε 15.000 σάκους με κομματάκια χαρτιού.

Ο Κνάμπε εξέτασε μία προς μία τις φήμες γύρω από το πρόσωπο της Μέρκελ. Η ίδια είχε τονίσει άλλωστε πως το 1978 η Στάζι είχε επιχειρήσει να τη στρατολογήσει, πράγμα που δυσχεραίνει πολύ την όποια καταφατική απάντηση για τη δράση της πριν από την πτώση του Τείχους, καθώς η αλήθεια για την άρνησή της, ή πιθανώς όχι, εξαρτάται μόνο από την ίδια την καγκελάριο, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να δει το φάκελο που είχαν συντάξει γι’ αυτήν οι ανατολικογερμανικές αρχές.

Αυτός άλλωστε είναι και ο γενικός κανόνας: από τα αρχεία της Στάζι μόνον ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει και να δει το φάκελό του, και κανένας άλλος. Συνεπώς, τονίζει ο Κνάμπε, το σημείο αυτό παραμένει μία «μαύρη τρύπα» στο βιογραφικό της Μέρκελ. Και το σημείο αυτό μόνον πλαγίως μπορεί να φωτιστεί, αλλά όπως προσθέτει ο πρώην διευθυντής του μνημείου των πρώην φυλακών Χόχενσενχαουζεν (Ανατολική Γερμανία) «η ίδια η καγκελάριος οφείλει να δώσει διευκρινίσεις».

Ένα άλλο σημείο που εμφανίζεται συχνά στις φήμες για το ένοχο παρελθόν της Μέρκελ αφορά τα ταξίδια της στο εξωτερικό και τη μετακίνησή της δύο φορές στη Δυτική Γερμανία στη δεκαετία του ’80. Αυτό ήταν ένα προνόμιο που απολάμβαναν λιγοστοί πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, οι οποίοι κατά κανόνα είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς.

Όπως όμως γράφει ο Κνάμπε, τα ταξίδια αυτά συμπίπτουν με μια σημαντική ιστορική συγκυρία: ήταν τότε που το καθεστώς του Έρικ Χόνεκερ είχε εντείνει ακόμη περισσότερο τον έλεγχο και την καταστολή των πολιτών, πολλαπλασιάζοντας τις τάσεις φυγής από τη χώρα.

Συνεπώς, δεν μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να συναγάγει πως τα ταξίδια αυτά «αποδεικνύουν ότι ανήκε στη Στάζι».

Όμως, στις διηγήσεις των διακινητών της ιστορίας αυτής για τη Μέρκελ επανέρχεται διαρκώς ένα συγκεκριμένο ταξίδι της, αυτό στην Πολωνία το 1981, όταν κατά την επιστροφή της στα πράγματά της εντοπίστηκαν φυλλάδια του αντι-κομμουνιστικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα. Γιατί δεν είχε τότε συνέπειες το γεγονός αυτό για τη Μέρκελ, αναρωτιούνται όλοι. Ο Κνάμπε επιχειρεί να διατυπώσει δύο λόγους: γιατί ήταν ένα επίσημο ταξίδι με το τμήμα του πανεπιστημίου της και επειδή ήταν μέλος της κομμουνιστικής νεολαίας FDJ.

Στη συμμετοχή της στη νεολαία του κόμματος εντοπίζεται και άλλο ένα σημείο που τροφοδοτεί τα ευφάνταστα σενάρια: η Μέρκελ ήταν υπεύθυνη για την προπαγάνδα στην οργάνωση της νεολαίας. Ήγουν, εκ προοιμίου κατάσκοπος. Ακόμη κι αυτό το επιχείρημα είναι αστείο, τονίζει ο Κνάμπε, όπως και η φήμη πως της είχε ανατεθεί να παρακολουθεί τον γνωστό αντιφρονούντα Ρόμπερτ Χάβεμαν.

Μια άλλη εκδοχή είναι πως, ως μέλος της νεολαίας, περιστοιχιζόταν από άλλους κατασκόπους, συνεπώς ακόμη και ακούσια ήταν πληροφοριοδότριά τους και εκείνη.

Όμως, κατά τον Κνάμπε, το γεγονός ότι κανένας από τους τότε πληροφοριοδότες δεν αναφέρει το όνομα της Μέρκελ ωθεί κάποιον να σκεφθεί εύλογα πως η καγκελάριος δεν ήταν μία από αυτούς.

Τέλος, ανακριβής είναι για τον ίδιον και η κωδική ονομασία «Έρικα», την οποία πήραν αυτούσια από ένα μυθιστόρημα, το «Το ταξίδι του Ρόμπερτ», που είχε γράψει με θέμα εκείνη ένας πρώην κατάσκοπος. Κρίμα όμως που η πρωταγωνίστρια εκείνου του βιβλίου, μία επιστήμονας που έκανε το διδακτορικό της, δεν ονομαζόταν Έρικα, αλλά Ρενάτε.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα