ΗΠΑ: Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η υπόθεση Novartis

ΗΠΑ: Με εξωδικαστικό συμβιβασμό έκλεισε η υπόθεση Novartis

Παραδέχεται το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες με εξωδικαστικό συμβιβασμό η αντιπαράθεση της Novartis με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Το χρηματικό πρόστιμο που καταλογίστηκε στην εταιρεία Novartis είναι ύψους 112 εκατ. δολαρίων. Με την απόφαση αυτή η Novartis παραδέχεται ρητά και κατηγορηματικά ότι υπάρχει σκάνδαλο καθώς σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής, η φαρμακευτική εταιρεία συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή προνομίων σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ δεν έκανε αναφορά σε πολιτικά ή μη πρόσωπα που να σχετίζονται με την Ελλάδα καθώς δεν έχει καμία αρμοδιότητα για αυτά και ότι στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας παραδόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, η παγκόσμια εταιρεία φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει χρεώσεις παραβίασης στις διατάξεις των βιβλίων και των αρχείων και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων του FCPA.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon Inc. συμμετέχουν σε προγράμματα για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon. Σύμφωνα με την διαταγή, αυτά τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2016 και ήταν γνωστά μεταξύ ορισμένων διαχειριστών των τοπικών θυγατρικών ή συνεργατών.

Η εντολή διαπιστώνει επίσης ότι η Novartis δεν διέθετε επαρκείς εσωτερικούς λογιστικούς ελέγχους στην πρώην επιχείρηση της Alcon στην Κίνα από το 2013 έως το 2015, οι οποίες χρησιμοποίησαν πλαστά συμβόλαια ως μέρος τοπικών χρηματοδοτικών συμφωνιών που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες και είχαν ως αποτέλεσμα η Novartis και η Alcon να διαγράψουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια σε «κακό» χρέος».

Σχετικά Άρθρα

Ενα εκατομμύριο νεκροί από κορονοϊό σε εννέα μήνες
Επικαιρότητα / Διεθνή

Ενα εκατομμύριο νεκροί από κορονοϊό σε εννέα μήνες

Την ίδια στιγμή ο ΠΟΥ προειδοποιεί ακόμα και για 2 εκατομμύρια επιπλέον νεκρούς

Χαροπαλεύει ο Ναβάλνι
Επικαιρότητα / Διεθνή

Χαροπαλεύει ο Ναβάλνι

Στη Γερμανία μετά από 24 ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων

Πρόσφατα Άρθρα