Κορονοϊός Σουηδία: Αντισώματα μόλις στο 6,1% του πληθυσμού

Κορονοϊός Σουηδία: Αντισώματα μόλις στο 6,1% του πληθυσμού

Παταγώδης αποτυχία

Παταγώδης αποτυχία στη Σουηδία όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι ελπίδες της Στοκχόλμης να βοηθηθεί από την ανοσία της αγέλης στην καταπολέμηση του κορονοϊού δέχθηκε νέο πλήγμα την Πέμπτη, καθώς νέα μελέτη έδειξε ότι ανέπτυξαν αντισώματα λιγότεροι πολίτες από όσους αναμενόταν.

Η μελέτη, η πιο περιεκτική που έχει διεξαχθεί στη Σουηδία, έδειξε ότι μόλις ένα 6,1% των Σουηδών έχει αναπτύξει αντισώματα της Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται αρκετό για να επιτευχθεί έστω και μερικώς η ανοσία της αγέλης. Προηγούμενη μελέτη έκανε λόγο για αντισώματα στο 7,3% του πληθυσμού. 

Η Σουηδία επέλεξε μια πιο φιλελεύθερη στρατηγική κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρατώντας ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και εταιρείες όσο το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έμενε καθηλωμένο πίσω από κλειστές πόρτες.

Η Σουηδία ξεπέρασε το όριο των 5.000 θανάτων από τον κορονοϊό την Τετάρτη, πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

Ενώ αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Υγείας τόνισαν πως η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, είπαν επίσης ότι η στρατηγική είναι μόνο η επιβράδυνση της διασποράς του ιού σε βαθμό που οι υπηρεσίες υγείας να μπορούν να το διαχειριστούν, όχι να τον καταστείλουν εντελώς.

"Η ταχύτητα είναι μικρότερη από αυτή που νομίζαμε, αλλά δεν είναι πολύ μικρότερη" υποστήριξε πάντως ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι ο ιός μεταδίδεται σε συστάδες και ότι δεν συμπεριφέρεται όπως προγενέστερες ασθένειες.

"Έχουμε διαφορετικά επίπεδα ανοσίας σε διαφορετικά μέρη του πληθυσμού επί του παρόντος, από 4 σε 5% σε 20 σε 25%", δήλωσε.

Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με την οποία αρκετοί άνθρωποι στον πληθυσμό αναπτύσσουν ανοσία σε μια λοίμωξη για να είναι σε θέση να σταματήσουν αποτελεσματικά τη διασπορά αυτής της νόσου, δεν έχει δοκιμαστεί για το νέο κορονοϊό, ενώ και η έκταση και η διάρκεια της ανοσίας ανάμεσα στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει είναι εξίσου αβέβαιες επίσης.

Η Σουηδία αποκλείστηκε από την άρση των περιορισμών για τα ταξίδια που αποφασίστηκε για το υπόλοιπο σκανδιναβικό μπλοκ. 

ΑΜΠΕ - skai.gr

Δημοφιλή Άρθρα