Γιούνκερ: Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης

Γιούνκερ: Παντελώς άχρηστος ο Βαρουφάκης

Κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα του 2015

Στο δημοψήφισμα του 2015 αναφέρθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας πως κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε ενώ ανταπέδωσε τον χαρακτηρισμό «παντελώς άχρηστος» στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Γιούνκερ είπε πως «κανείς στην ΕΕ δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα» ενώ σημείωσε πως το α′ εξάμηνο του 2015 ήταν η περίοδος που η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά στο Grexit.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ερχόταν με περίεργες ιδέες για το τι έπρεπε να γίνει», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τη διαπραγμάτευση του 2015.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το να πείσει τον Τσίπρα δεν ήταν το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζε- αυτό ήταν το εύκολο. Η μεγάλη δυσκολία ήταν πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ, «κανένας στην Ε.Ε. δεν κατάλαβε γιατί έγινε το δημοψήφισμα».

Όπως λέει ο κ. Γιούνκερ, εκείνη την περίοδο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο.

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να πέρασα πάνω από 10 λεπτά μαζί του. Ο χρόνος αυτός ήταν βέβαια αρκετός για να γράψει βιβλία. Δεν συμμετείχε σε όλες τις συναντήσεις και στο βιβλίο του- που δεν το διάβασα- λέει ότι είμαι παντελώς άχρηστος. Επιτρέψτε μου να του ανταποδώσω το κομπλιμέντο», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ.

«Πραγματικά πιστεύω ότι αν δεν ήμουν εγώ, η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ το 2015», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τονίζοντας ότι ήταν αντίθετος με το σχέδιο που ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Ήταν καθήκον μου να το έχω στην τσέπη μου, αλλά ποτέ δεν ήμουν οπαδός του Σχεδίου Β. Αν τότε το υποστήριζα αυτό, θα είχε γίνει πραγματικότητα», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Θεωρεί δε λανθασμένη την άποψη που είχε επικρατήσει τότε στα κράτη -μέλη της ΕΕ, που ήθελε την Ελλάδα να βρεθεί για λίγο εκτός της ευρωζώνης. «Τι στιγμή που βρίσκεσαι εκτός, είσαι εκτός για πάντα», σημείωσε.

Πηγή: Καθημερινή 

Δημοφιλή Άρθρα