Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ

Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί

80 Αμερικανοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με ρουκέτες στην βάση Αλ Ασάντ στο Ιράκ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Ιρανική τηλεόραση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τραυματίστηκαν περίπου 200 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιρανική τηλεόραση επικαλείται πληροφορίες από πηγές της και διευκρινίζει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ισχύει ή όχι ο αριθμός των θυμάτων.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Συνολικά οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, εξαπέλυσαν 15 βαλλιστικούς πυραύλους και σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση προκάλεσαν «σοβαρές ζημιές» σε αμερικανικά ελικόπτερα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Κυβερνητική πηγή της Τεχεράνης αναφέρει πως έχει στο στόχαστρο ακόμη 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Από την πλευρά του ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν 22 πύραυλοι και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανάρτηση Τραμπ

«Μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!», σχολίασε νωρίτερα μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης.

Από την πλευρά της η ιρανική τηλεόραση κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την  ανάρτησή του, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

"Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα