Οι Κούρδοι επέλεξαν τον συμβιβασμό με τον Ασάντ από τη γενοκτονία

Οι Κούρδοι επέλεξαν τον συμβιβασμό με τον Ασάντ από τη γενοκτονία

Οι συριακές δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ παίρνουν θέση απέναντι στις τουρκικές

Με ταχείς ρυθμούς προωθούνται στη βορειοανατολική Συρία οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, που έφτασαν στην πόλη Μανμπίτζ και στην Τελ Τάμερ, μετά τη συμφωνία με τους Κούρδους και τη διαμεσολάβηση της Μόσχας. Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ πλησίασαν σήμερα στα σύνορα με την Τουρκία, όπου τα στρατεύματα της Άγκυρας και οι Σύροι αντάρτες που συνεργάζονται μαζί τους εξακολουθούν να πολεμούν εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών.

Οι Κούρδοι επέλεξαν τον συμβιβασμό από τη γενοκτονία

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας, αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εμπλοκή της Δαμασκού στη σύγκρουση στη βορειοανατολική Συρία.

Στο πολεμικό μέτωπο πάντως οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος έφτασαν στην Τελ Τάμερ, νότια της μεθοριακής πόλης Ρας αλ-Άιν, όπου διεξάγονται μάχες. Οι συριακές δυνάμεις, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Δαμασκού, εισήλθαν στην πόλη χάρη στη συμφωνία με την ηγεσία των Κούρδων που ελέγχουν την περιοχή και προβλέπει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων σε αυτήν για να αποκρούσουν επίθεση της Τουρκίας.

Οι Κούρδοι επέλεξαν τον συμβιβασμό από τη γενοκτονία

Επίσης, λίγο νωρίτερα, οι συριακές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτζ και σταδιακά προωθούνται προς το μέτωπο στην περιοχή.

Η Τελ Τάμερ βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο, τον M4, που εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα της Συρίας έως το δυτικό και οι τουρκικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τον κατέλαβαν χθες Κυριακή. Επίσης, η Τελ Τάμερ βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ρας Αλ Αΐν, η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η τουρκική επίθεση.

Επίσης, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA οι δυνάμεις της Δαμασκού εισήλθαν στην πόλη Τάμπκα, όπου υπάρχει και στρατιωτικό αεροδρόμιο, άλλοτε προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, που ανακατέλαβαν οι Κούρδοι, ενώ σταδιακά εισέρχονται και άλλες πόλεις και χωριά στην επαρχία της Ράκα.

Οι Κούρδοι επέλεξαν τον συμβιβασμό από τη γενοκτονία

Σύμφωνα με τους Κούρδους της Συρίας, η «προκαταρκτική στρατιωτική» συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των συριακών κουρδικών αρχών με το καθεστώς Άσαντ και με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, περιορίζεται στην ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία και οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα πολιτικά ζητήματα αργότερα.

«Αφού οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν την περιοχή και έδωσαν το πράσινο φώς για την τουρκική επίθεση, υποχρεωθήκαμε να ερευνήσουμε μια άλλη επιλογή, η οποία είναι διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δαμασκό και τη Μόσχα για να βρεθεί μια διέξοδος και να αποτραπούν αυτές οι τουρκικές επιθέσεις», εξήγησε.

Η συμφωνία προβλέπει την είσοδο των κυβερνητικών δυνάμεων στις συνοριακές περιοχές από την πόλη Μανμπίτζ έως την Ντέρικ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κουρδικών δυνάμεων.

Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πρόβλημα»

Την ώρα που φαίνεται ότι η εμπλοκή της Δαμασκού αυξάνεται στην περιοχή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν νομίζει πως θα υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα στο Κομπάνι της Συρίας μετά την ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στα σύνορα. Μάλιστα επικαλέστηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας ότι έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση».

Πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για την πόλη Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, ενώ χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόσυρση των 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από την περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος επίσης υποστήριξε ότι η κριτική που ασκείται στην Άγκυρα για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Όπως είπε, από τις συνομιλίες του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον διαπίστωσε ότι «δεν ξέρουν την αλήθεια» και βρίσκονται «υπό πίεση εξαιτίας της παραπληροφόρησης».

Μάλιστα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου θα συζητήσουν την πρόταση για εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα -κάτι που έχουν ήδη μονομερώς αποφασίσει Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία- δήλωσε: «Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Σημειώστε ότι όλες αυτές οι χώρες είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία απειλείται από «τρομοκράτες» και οι σύμμαχοί της δεν μπορεί να στηρίζουν τρομοκράτες.

Και ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, καθησυχαστική εμφανίζεται και η Μόσχα, με τον Κονσταντίν Κοσάτσεφ, υψηλόβαθμο κοινοβουλευτικό αξιωματούχο να δηλώνει  ότι «η Τουρκία δεν σχεδιάζει να καταλάβει συριακό έδαφος με τη βία και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για μια ανοικτή τουρκο-συριακή διαμάχη», όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα