Παιχνίδια με fake news γύρω από το ιρανικό τάνκερ

Παιχνίδια με fake news γύρω από το ιρανικό τάνκερ

Το τηλεγράφημα - διόρθωση

Το πρωί της Τετάρτης (21/8/2019) το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορία του πρακτορείου Reuters μετέδωσε την είδηση πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε είδηση που μετέδωσε κάποιο πρακτορείο ειδήσεων με το όνομα ILNA.

Το πλήρες όνομα του πρακτορείου είναι Iranian Labour News Agency. Ήδη η λειτουργία ενός τέτοιου πρακτορείου με αυτή την ονομασία που παραπέμπει σε εξειδικευμένη ειδησεογραφία περί εργασιακών και εργατικών θεμάτων προκάλεσε εντύπωση. Μία ώρα αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε διόρθωση σύμφωνα με την οποία το ιρανικό τάνκερ που έχει αναστατώσει όλη τη Μεσόγειο, έχει μισθωθεί από ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Το τηλεγράφημα - διόρθωση:

Με νεότερο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters διορθώνει ότι το τάνκερ Adrian Darya είναι αυτή τη στιγμή μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα.

Ακολουθεί διορθωμένο το τηλεγράφημα:

Το τάνκερ Adrian Darya, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

"Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία", μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την εκ νέου σύλληψη του τάνκερ με την αιτιολογία ότι συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

Σημειώνεται πως εξαρχής οι ΗΠΑ διέδωσαν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους το τάνκερ αυτό ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Ωστόσο όπως μετέδωσε και το zougla.gr το Adrian Darya 1 με την προηγούμενη ονομασία του Grace1 έφερε σημαία Παναμά και δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον ναυτιλιακό κόσμο σχετικά με παράνομες δραστηριότητες ή παραβίαση διεθνών συνθηκών ακόμη και για παραβίαση του ιρανικού εμπάργκο στο Ιράν.

Το τάνκερ αυτό άλλαξε το όνομά του μόλις απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ύψωσε ιρανική σημαία αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η αμερικανική κυβέρνηση πίεσε αφόρητα τον Παναμά να άρει το δικαίωμα του δεξαμενόπλοιου να φέρει παναμέζικη σημαία.

Το Adrian Darya 1 είναι έμφορτο με πετρέλαιο και ως φαίνεται διερευνά τις πιθανότητες να πουλήσει την ποσότητα αυτή σε όποιον «δώσει» τα περισσότερα. Προφανώς μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποιος αγοραστείς στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Τετάρτης στις 10.00 ώρα Ελλάδος το ιρανικό τάνκερ βρισκόταν στα ανοιχτά των ακτών της Αλγερίας πάνω από το Ουαχράν και κάτω από την Καρθαγένη της Ισπανίας, στο μέσο περίπου του διαύλου ακολουθώντας την πορεία που έχει καταθέσει στο σύστημα AIS.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ακολουθεί σταθερά τη ρότα για το Στενό της Μεσσήνης στην Ιταλία και από εκεί πορεία προς την Καλαμάτα όπου αναμένεται να φθάσει στις 26 Αυγούστου δεδομένης της ταχύτητάς του η οποία είναι εξαιρετικά αργή και κυμαίνεται από 2,5 έως 7,5 μίλια την ώρα.

Δημοφιλή Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα