Μαραθώνιος: Οι δρομείς ή... τα παπούτσια έκαναν το ρεκόρ;

Μαραθώνιος: Οι δρομείς ή... τα παπούτσια έκαναν το ρεκόρ;

Θέμα δημιουργείται μετά τις ιστορικές επιδόσεις των Έλιουντ Κιπτσόγκε και Μπρίτζιντ Κοσγκέι στους Μαραθώνιους

Συγκεκριμένα -σύμφωνα με τους «Times»- μία σειρά από συναδέλφους τους διατείνονται στην IAAF, ότι τα παπούτσια μάρκας Nike που χρησιμοποίησαν στις κούρσες τους οι δύο Κενυάτες, τους έδωσαν συγκριτικό πλεονέκτημα. 

Από την μία, ο Κιπτσόγκε -ο πρώτος δρομέας που έσπασε έστω και σε ανεπίσημο αγώνα το «φράγμα» των δύο ωρών στον Μαραθώνιο (1:59:40)- φόρεσε τα ZoomX Vaporfly Next%. Από την άλλη, η Μπρίτζιντ Κοσγκέι –η οποία με χρόνο 2.14.04 πραγματοποίησε ρεκόρ, σπάζοντας εκείνο που κρατούσε η Πόλα Ράντσκλιφ από το 2003- χρησιμοποίησε τα Nike Alphafly

Από την πλευρά της η… θιγόμενη εταιρία υπερασπίστηκε τους δρομείς της. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αθλητές μας να βρουν την καλύτερη εκδοχή τους και να σπάσουν τα όρια. Είτε υπάρχει διαμάχη, είτε όχι, δεν έχουμε να πούμε τίποτα», σχολίασε η Nike.

Το μοντέλο Vaporfly, το οποίο κατασκευάστηκε το 2017, παρουσίασε βελτίωση απόδοσης 4%, λόγω του ειδικού αφρού και του πάτου από ανθρακόνημα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό. Τον περασμένο Απρίλιο, πριν από τον Μαραθώνιο του Λονδίνου, κυκλοφόρησε το Vaporfly Next%, το οποίο υποτίθεται ότι είχε «κάπως πιο ενεργειακή απόδοση», όπως είχε τονίσει σχετικά η Nike. 

Το Atomic Alphafly εμφανίζεται τώρα με τρεις πλάκες από ανθρακονήματα, δύο από τις οποίες υποστηρίζονται από δύο αερόσολες. Το ποσοστό βελτίωσης δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όμως, υπολογίζεται κοντά στο 6%

Το ερώτημα, πλέον, είναι αν οι εν λόγω αναβαθμίσεις παραβιάζουν το άρθρο 142.2 της IAAF, βάσει του οποίου τα παπούτσια των αθλητών δεν πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο που να παρέχουν στον εκάστοτε δρομέα που τα χρησιμοποιεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων. 

Σχετικά Άρθρα

«Λουκέτο» ενός μήνα στην Ιταλία σε κάθε αθλητική δραστηριότητα!
Αθλητικά / Διάφορα

«Λουκέτο» ενός μήνα στην Ιταλία σε κάθε αθλητική δραστηριότητα!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιταλία λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

FORMULA 1 Μεξικό: Ο Χάμιλτον πήρε την νίκη
Αθλητικά / Διάφορα

FORMULA 1 Μεξικό: Ο Χάμιλτον πήρε την νίκη

Εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες, δεν χαρίστηκε στον Φερστάπεν στην εκκίνηση και με σωστή στρατηγική έφτασε στην νίκη

Τέλος στο σύνθημα «ΠΑΟΚ, ρετσίνα, Μαλαματίνα»
Αθλητικά / Διάφορα

Τέλος στο σύνθημα «ΠΑΟΚ, ρετσίνα, Μαλαματίνα»

Η συνεργασία της εταιρίας με τον Άρη έφερε ... πόλεμο

Πρόσφατα Άρθρα